Bad Blue Boys, navijačka skupina zagrebačkog Dinama, ove subote slave 30 godina postojanja, a tim povodom Hina predstavlja prvu i dosad javnosti nepoznatu video reportažu u o BBB-ima iz davne 1987., godinu dana nakon osnivanja.

 Kako je najavljeno, prvi čin velikog rođendanskog tuluma odigrat će se u kultnoj zagrebačkoj Kutiji šibica, gdje u 17 sati Futsal Dinamo dočekuje Vrgorac, a nastavit će se velikim koncertom u klubu Bogaloo s početkom u 21 sat.

U najavama za veliki rođendanski tulum, nedavno je na stranicama BBB-a bio predstavljen 15-minutni video “Bad Blue Boys 30 godina”, a za veliku obljetnicu zagrebačke navijačke skupine Hina predstavlja video materijal o prvim BBB-ima na maksimirskom stadionu, koji je bio snimljen kao reportaža – rad sadašnjeg direktora Jadran filma Vinka Grubišića nastalog tijekom njegovog studija na Akademiji dramskih umjetnosti. Uz odobrenje autora, Hina prva široj javnosti prikazuje taj dosad nepoznati video .

Ovaj prvi video uradak sa “zločestim plavim dečkima” zbio se samo godinu dana nakon što su osnovani BBB, kao prva organizirana grupa navijača zagrebačkog Dinama. Da ne bi bilo zabune, navijači su punili maksimirski stadion od 1948. kada se klub, na treći rođendan pod tim imenom, preselio u taj zagrebački kvart. No, organizirana skupina navijača Dinama navodno je osnovana 17. ožujka 1986. godine, kada se mlađi dio prozvao Bad Blue Boys prema filmu “Bad Boys” sa Sean Pennom u ulozi delikventa u maloljetničkom zatvoru. Kako je u nazivu morala biti i plava boja, “Blue” je zauzelo srednje mjesto u imenu skupine. Navijački korpus objedinio je i navijače Cibone i rukometnog kluba Zagreb, koji su tada u Europi pobjeđivali sve pred sobom.

Zanimljiv je podatak da je to ime nastalo u Splitu, pred jedno od gostovanja plavih, a legende govore da je jedan od inicijatora bio Splićanin, navijač Dinama. Navodno su tada svoje “da” tom imenu rekli i iz Torcide s kojima su BBB te sredine 80-ih bili bliski, pa čak se i zajedno družili. “Mogao si tada s Dinamovim šalom po Splitu, kao i Hajdukovim po Zagrebu, što je danas nemoguće”, svjedoči “stara garda” BBB-a.

Po povratku iz Splita ime se velikom brzinom počelo širiti Zagrebom, pa je dotad snažno rivalstvo među gradskim kvartovima počela mijenjati ideja zagrebačkog navijačkog jedinstva. Po uzoru na navijačke huligane iz engleskih velikana poput Chelsea, Liverpoola i West Hama, ali i talijanskih Milana, Juventusa i Rome, po kvartovima se krenulo u zajedničku organizaciju koreografije i navijanja na maksimirskim tribinama Sjever i Istok. Posebno na stajanju Istok, popularrnom ‘kavezu’ gdje se tada okupljala mlađa ekipa. Planski su se šivali i transparenti, dogovarala gostovanja, a na zagrebačkim fasadama su gotovo svakoga dana nicali novi grafiti “BBB Dinamo Zagreb”.

U ekspanziji navijačkog pokreta u bivšoj državi koja se raspadala, BBB su postali renomirana snaga čija se moć i organiziranost u drukerskom svijetu mjerila u sukobima s navijačima beogradskih Partizana i Crvene Zvezde, iako se nije prezalo ni od dokazivanja u nešto “manje važnim” sredinama poput Sarajeva, Novog Sada, Ljubljane, Banja Luke… Za pomicanje prema gore na navijačkoj ljestvici dobro su poslužili i, istina rijetki, “izleti” na gostovanja u europskim kup natjecanjima, posebno tada susjednoj Italiji, od čijih su tifosa Boysi često i preuzimali navijačke melodije.

Na zagrebačkim ulicama dečki se i danas spore jesu li BBB stvarno osnovani 17. ožujka 1986. ili u kolovozu iste godine, ali su odabrali taj datum jer je 17. ožujka 1991. godine – kad se Hrvatska referendumom već osamostalila, ali se zadnje “jugo prvenstvo” igralo do kraja – u Maksimiru gostovao Partizan. Boysi su tada bili na vrhunsku moći i brojnosti pa su upravo tu tekmu iskoristili kako bi proslavili svoj 5. rođendan na novoj navijačkoj tribini – na Jugu ispod semafora. Tu je ‘tekmu’ obilježila nezapamćena bakljada i raznobojnost dimnih bombi.

Ipak, u svojih gotovo 30 godina postojanja BBB kao najvažniji događaj smatraju nikad odigrani, a sukobima s tadašnjom milicijom snažno obilježeni derbi sa Crvenom Zvezdom u Maksimiru. O posebnosti tog događaja najbolje svjedoči to što ga brojni drže početkom Domovinskog rata. A nakon rata, aktivnost Bad Blue Boysa uglavnom je obilježilo snažno suprotstavljanje dvjema promjenama imena kluba 1993. godine – iz Dinamo u HAŠK Građanski te iz tog imena u Croatia Zagreb. Iako se mislilo da su stvari sjele na svoje mjesto povratkom imena Dinamo 2000. godine, ljudi koji su tada preuzeli klub – glavni dio kojih je danas opterećen teškim optužbama za financijske malverzacije na štetu kluba – došli su na zub BBB-a i ostalih Dinamovih navijača.

Mir u Maksimiru i dalje se čeka, kao i nedosanjani san o prezimljavanju u Europi, što se zadnji put dogodilo davne 1970. godine.

Video se može pogledati na linku http://www.hina.hr/#video

Komentiraj

FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.