Rodna kuća Adolfa Hitlera u gradu Braunau am Inn uAustriji biti će srušena kako bi se spriječila opasnost da postane ‘žarišna točka neonacista’, navode austrijske novine Die Presse. Već se dugo raspravlja o budućnosti kuće u kojoj je Hitler rođen, neki su predlagali da se prenamijeni, a drugi da se potpuno sruši. Stvar se dodatno zakomplicirala kada ju je vlasnica odbila prodati.

Ipak, ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka kazao je kako je panel stručnjaka odlučio da će kuća biti srušena, a na njenom će se mjestu sagraditi zgrada u kojoj će biti smještena administracija ili neka humanitarna organizacija. “Kuća će biti srušena. Temelji mogu ostati, ali na njenom će mjestu niknuti nova zgrada, kojom će se moći služiti humanitarne organizacije ili lokalne vlasti”, rekao je Sobotka za Die Presse.

Posljednjih pet godina kuća zjapi prazna, a vlasnica, Gerlinde Pommer odbila je i njenu renovaciju. Ranije se koristila kao centar za osobe s posebnim potrebama. Neki su željeli da zgrada postane centar ua izbjeglice, a drugi muzej autrijskog oslobađanja od nacističke vlasti. Kulturnjaci su se protivili njenom rušenju jer je smještena u povijesnom centra grada, a samim time je i pod zaštitom kao kulturna baština.

Hitler je rođen u iznajmljenoj sobi na posljednjem katu zgrade, u blizini austrijsko-njemačke granice, 20. travnja 1889. godine. Tijekom nacističke vladavine, kuća je pretvorena u svojevrsni hram Hitleru, koji je zatvoren 1944. godine, kada su nacisti počeli gubiti kontrolu. Lokalno stanovništvo napominje kako grad zbog te kuće i dalje privlači neonacističke simpatizere.

Komentiraj