–  Ograde na granicama i druge kontrole koje provode države EU “potiču kršenje ljudskih prava dok istodobno ne rade ništa na zaustavljanju dolaska očajnih izbjeglica”, poručio je u utorak Amnesty International.

“Širenje ograda duž europskih granica uspješno je jedino u kršenju ljudskih prava i otežavanju izazova u upravljanju izbjegličkim valom na humani i uredni način”, kazao je direktor svjetske humanitarne organizacije za Europu i središnju Aziju John Dalhuisen.

U izvješću Amnestyija razmatraju se učinci novih ograda posebno na mađarsko-srbijanskoj granici te uloga “čuvara vrata” zemalja poput Turske i Maroka.

Zaključuje se da su nove mjere “uskratile izbjeglicama ostvarivanje prava na azil i izložile izbjeglice i migrante zlostavljanju te prisilile ljude na smrtonosne plovidbe morima”.

Izbjeglice koji su pokušali ući u Grčku, Bugarsku i Španjolsku kazali su Amnestyiju da su ih “granične kontrole gurale natrag bez prava na podnošenje zahtjeva za azilom ili prilike da ulože žalbe što je izravna povreda međunarodnog prava”.

“Odbijanje na granici često je praćeno nasiljem i dovodi živote ljudi u opasnost”, kaže  Amnesty.

Ograde su prisilile izbjeglice da potraže nove rute na kopnu ili da se otisnu na opasna putovanja preko mora.

“Europska unija ne smije odgovarati strahom i ogradama nego u najboljoj tradiciji vrijednosti za koje tvrdi da su joj drage”, kazao je Dalhuisen.

 

Komentiraj