Albanska vladajuća Socijalistička stranka izgleda da će osvojiti jasnu većinu na parlamentarnim izborima, pokazali su u ponedjeljak djelomični rezultati izbora, odnosno 79 od 140 mjesta u parlamentu.

Ako taj rezultat bude potvrđen, premijer Edi Rama neće trebati sadašnjeg koalicijskog partnera – Socijalistički pokret za integraciju (LSI), koji osvaja 20 mjesta.

Glavna oporbena Demokratska stranka Lulzima Bashe dobit će samo 39 mjesta u parlamentu, pokazuju dosad prebrojani glasovi.

Nedjeljni izbori smatraju se vrlo važnima za proces približavanja Albanije Europskoj uniji. Službena Tirana nada se da će uspjeti uvjeriti EU da što prije otvori pregovore o pristupanju.

Socijalistička stranka premijera Rame (52), na vlasti od 2013., i Demokratska stranka (desnica) Lulzima Bashe (43) bile su u predizbornim anketama gotovo izjednačene, s time da je Rama ipak imao malu prednost. On je pokušavao uvjeriti birače da mu daju svoj glas, naglašavajući ekonomski rast koji je Albanija postigla kroz posljednje četiri godine, obećavajući gospodarske reforme i borbu protiv korupcije.

Albanija je aplicirala za članstvo u EU 2009. a dobila je status kandidata 2014. Rama je kazao da će zatražiti otvaranje pregovora ako bude ponovno izabran.

Basha optužuje Ramu da nije uspio suzbiti organizirani kriminal i trgovinu drogom.

Novu vladu očekuje golema zadaća. Premda Rama postavlja kao cilj rast “veći od 5 posto”, Albanija je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi, s prosječnom mjesečnom plaćom od 340 eura. Zemlju napuštaju mladi bježeći od nezaposlenosti: 2,9 milijuna Albanaca živi u zemlji, a 1,2 milijuna u inozemstvu, što je svjetski rekord.

Komentiraj