Koncern Agrokor u srijedu je najavio kako će uskoro izići s objavom vezanom za trenutno stanje i buduće korake kompanije.

“Agrokor će uskoro izići s objavom koja će biti vezana uz sve relevantne činjenice, trenutno stanje i buduće korake kompanije. Ne bismo komentirali razne zaključke i vizije o budućnosti Agrokora”, kaže se u Agrokorovoj izjavi upućenoj medijima.

Izjava je uslijedila nakon što su mediji prenijeli vijest po kojoj hrvatska vlada i skupina Agrokorovih kreditora namjeravaju potpisati sporazum o mirovanju obveza, što je najavio prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev.

“Razdoblje mirovanja (standstill) bit će u početku relativno kratko… trajat će tjedan ili mjesec dana, ne godinu… Moguće su promjene u dioničarskoj strukturi (nakon restrukturiranja duga)”, kazao je Solovjev, dodajući da je VTB u Agrokoru izložen s oko 300 milijuna eura.

Napominje da je oformljena skupina kreditora kojom predsjeda ruska banka Sberbank, najveći Agrokorov kreditor. Kreditori očekuju da će izraditi plan restrukturiranja a razmotrit će i opciju prodaje dijela Agrokorova poslovanja radi smanjenja duga.

Solovjev je također rekao da bi skupina kreditora mogla Agrokoru osigurati kratkoročnu likvidnost. “Lokalna razvojna banka mogla bi također dati jamstva dobavljačima da nastave s isporukom robe. Moguća je kombinacija kratkoročnog financiranja… i podrške vlade”, pojašnjava.

Solovjev je ruskim medijima rekao da je Agrokor dio standstill sporazuma po kojemu je, na primjer, dužan dopustiti predstavnicima banaka ili odbora kreditora pristup upravljanju ili zamjeni financijskih direktora i revizora. Cijeli je niz zahtjeva koje je Agrokor dužan ispuniti, uključujuću odlazak trenutnog menadžmenta koji ga je doveo u sadašnju situaciju, rekao je Solovjev, dodajući da bi sporazum mogao u početku biti biti sklopljen za kraći rok, do tjedan dana.

Po njegovim riječima, problemi u kompaniji nastali su zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment i to u dužem vremenskom razdoblju. Solovjev je izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća.

Cijene dionica Agrokorovih izdanja na Zagrebačkoj burzi u srijedu su oštro pale, izuzev Zvijezde koja bilježi blagi rast i Tiska, kojom se nije trgovalo.

Dionici Leda cijena je pala za 11,59 posto, Jamnice 15,25 posto, Belja 6,17 posto i Vupika 1,82 posto.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u srijedu kako je hrvatski bankovni sustav dovoljno jak da preživi i najgore te poručio da će bankovni sustav ostati stabilan, bez obzira na situaciju u Agrokoru.

Odgovarajući na novinarski upit može li kriza u Agrokoru utjecati na monetarni sustav, guverner Vujčić je kazao kako su stres testovi središnje banke pokazali da je bankovni dovoljno jak zbog svoje visoke kapitaliziranosti.

“Mi smo radili stres test, odnosno test otpornosti bankovnog sustava koji je pokazao da je naš sustav i dalje dovoljno jak da bilo kakve i najgore pretpostavke preživi. Kapitaliziranost hrvatskih banaka je vrlo visoka, imamo 23 postotnu kapitalnu adekvatnost banaka i to je ono što čini bankovni sustav stabilnim i zbog toga smo uvijek i zahtijevali da banke budu izuzetno visoko kapitalizirane, puno više od prosjeka u Europi, eurozoni ili većini drugih zemalja s kojima se možemo uspoređivati”, rekao je Vujčić odgovarajući na pitanja novinara nakon debate organizirane u HNB-u u okviru obilježavanja Svjetskog tjedna novca.

Upitan znači li to da je, bez obzira na Agrokor, stabilnost sustava osigurana, guverner središnje banke je odgovorio: “Ono što mi radimo je da gledamo stabilnost bankovnog sustava i on će kao takav ostati stabilan”.

Komentiraj