hina

“ZVIJEZDA NIJE SPORNA” “Za dom spremni” samo za poginule HOS-ovce

Hrvatska sankcionira sve oblike slavljenja fašističkih režima a iznimno dopušta uporabu izraza ‘Za dom spremni’ u strogo komemorativne svrhe kad se radi o stradanju nekog od vojnika iz Domovinskog rata, jedan je od glavnih zaključaka preporuka i smjernica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, u srijedu upućenih Vladi.

Nakon sjednice Vijeća u srijedu, premijer Andrej Plenković kazao je kako je, što se tiče konkretnog slučaja pozdrava ‘Za dom spremni’, koji je registriran kao dio statutarnih odredbi određenih udruga koje se vežu na aktivnosti HOS-a tijekom Domovinskoga rata, on suprotan Ustavu RH.

“Dakle, tu nema nikakvih dilema i Vijeće je to jasno reklo, ali je isto tako uvažilo činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisano situacijama može koristiti kao iznimka uz posebno prethodno dopuštenje. To je bit te preporuke”, istaknuo je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vijeća Zvonko Kusić rekao je da je takav izniman slučaj primjerice održavanje komemoracije za poginuloga člana HOS-a ili slično, upozorivši međutim da su to preporuke Vijeća, a da je sada na zakonodavcu da preciznije utvrdi o kojim je okolnostima riječ.

Članovima Vijeća crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu u Drugome svjetskom ratu nisu sporni.

Komentiraj