Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Znanstvenici uspjeli oživjeti stanice u mozgovima mrtvih svinja

Skupina znanstvenika s američkog Sveučilišta Yale, predvođena zagrebačkim neuroznanstvenikom Nenadom Šestanom, uspjeli su oživjeti mozak mrtve svinje, objavio je u srijedu NY Times.
Suatav BrainEx može zaštiti mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti. Studija objavljena u časopisu Nature pokazala je kako neke funkcije u svinjskom mozgu ostale su sačuvane i satima nakon smrti.
Tijekom eksperimenta, znanstvenici su mozgove nekoliko svinja spojili na sustav koji je u njih pumpao tekućinu koja je predstavljala zamjenu za krv. Mozgu su na taj način vraćene neke osnovne funkcije, ali životinjama nisu vratili svijest. List piše kako je istraživanje preliminarno i nema nikakvih implikacija na tretman ozljeda mozga kod ljudi.
“To nije živući mozak, ali jest stanično aktivan mozak”, rekao je Šestan dodajući kako su željeli testirati mogu li stanicama u netaknutom mrtvom mozgu obnoviti pojedine funkcije.
“Ovo je pravi napredak, nešto što nikada nije bilo napravljeno na velikom netaknutom mozgu nekog sisavca”, rekla je za NYT Andrea Beckel-Mitchener, koja vodi istraživanja mozga na Nacionalnom institutu za zdravlje, koje je podržalo istraživanje.
Dosad se smatralo da mozak brzo propada kada mu se uskrati dotok krvi. Znanstvenici su vjerovali da su te promjene nepovratne ako se dotok krvi ne uspostavi vrlo brzo.
Istraživači s Yalea nabavili su glave 32 svinje zaklane radi mesa. Pilama su otvorili lubanje i izvadili mozgove. Do trenutka kada je eksperiment počeo, mozgovi su bili bez krvi i na sobnoj temperaturi više od četiri sata. Otopinu su u mozgove upumpavali šest sati.
Znanstvenici se nadaju kako će sustav BrainEx pomoći u pronalaženju novih načina tretmana moždanih udara, traumatskih ozljeda mozga te bolesti kao što je Alzheimerova.

Komentiraj