ZG ZOO

FOTO: ZG ZOO Zima na raznim meridijanima i paralelama

Zimski školski praznici u Zoološki vrt grada Zagreba tradicionalno donose interaktivnu izložbu ‘Zima oko svijeta’. Ovogodišnja će se održati od subote (06. siječnja) do nedjelje (14. siječnja).

Izložba koju Vrt organizira u suradnji s agencijom Paprika, otvorena je svakodnevno između 11 i 15 sati.

U dvije dvorane Edukacijskog centra i na Edukacijskom trgu posjetitelji će moći doznati kako izgleda zima u različitim dijelovima svijeta. Pored predstavljanja specifičnih klimatskih uvjeta, izložba otkriva i kako su se zimi prilagodile životinje.

Uz visoke temperature u tropskim šumama zimi život teče nesmetano, a u snijegom prekrivenim zimzelenim i listopadnim šumama mnoge životinje tada spavaju zimski san.

Močvare umjerene klime zimi su okovane ledom, pa djeluju zamrle, a u močvarama toplih krajeva život buja. U vrućim pustinjama zima je blaga, a u hladnima niske temperature umiruju prirodu.

U istočnoj Africi zima donosi obilje kiše te visoke temperature pa se travnjaci zazelene i životinje uživaju u obilju hrane.

Kako bi posjetitelji na što zanimljiviji način upoznali raznolikost faune u različitim dijelovima svijeta, očekuju ih neobični preparati. Moći će razgledati i dodirnuti krzno tigra, devinu i antilopinu dlaku, kožu krokodila, gnijezdo djetlića, nojevo jaje, lubanje lava i bizona. Očekuje ih i bliski kontakt s nekoliko živih životinja. Među njima su divovski paličnjak, mliječna zmija, bradata agama i madagaskarski siktajući žohar.

Posebno zanimljivo bit će u subotu i nedjelju (13. i 14. siječnja) u 12 sati. Tad će posjetitelji moći sudjelovati na radionici ‘Slonov zub – Curaprox’ gdje će učiti o zubima životinja i ljudi te važnosti oralne higijene.

Za sudjelovanje u radionici potrebno se najaviti putem e-adrese: [email protected]

Komentiraj