Ženijalni dani (Dom)

Judita Franković odradila sjajnu ulogu u filmu ‘Dom’

Do subote 9. ožujka kino Kinoteka ugošćuje peto izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije koja se povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena održava u kinima diljem Hrvatske. Gledamo filmove koji na različite načine tematiziraju žene, radnice, majke, glumice, aktivistice i superjunakinje te prikazuju mogućnost društvene promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.

Na sam Dan žena, u petak 8. ožujka, prikazuje se ‘Dom’ Darija Pleića sa sjajnom Juditom Franković u glavnoj ulozi. Premijerno prikazan ovo ljeto u Puli, film prikazuje borbu mlade majke i njezine male obitelji protiv deložacije zbog dugova koji nisu njezini, nego su rezultat prevare banke i investitora. Uz socijalnu dimenziju, u središtu filma je ipak priča mladoga para s bebom.

U subotu 9. ožujka, samo nekoliko dana nakon dugoočekivane američke premijere, na Ženijalnim danima bit će prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster ‘Kapetanica Marvel’, novi u nizu filmova iz omiljenog serijala u kojem naslovnu ulogu prvi put igra žena, odnosno u kojem prvi put supermoći ima junakinja.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje ‘Lego Film 2’ (11 sati).

Komentiraj