ŽENE U GLAZBI Koncerti povodom 95. obljetnice smrti Dore Pejačević

U 2018. godini navršava se 95. godina smrti Dore Pejačević, jedne od najistaknutijih hrvatskih skladateljica. Tom je prigodom osmišljen projekt pod nazivom Žene u glazbi koji idejno polazi od značajnih glazbenica i skladateljica: Marie Theresie von Paradis, Clare Schumann, Fanny Mendelssohn i Dore Pejačević, čija će djela na koncertima izvoditi violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača.

Uz koncerte će biti izložena popratna izložba koja tematizira javno djelovanje žena na glazbenoj sceni, prateći profesionalne i životne puteve istaknutih glazbenica skladateljica čija je vrijednost bila rijetko priznata. Usprkos brojnim ograničenjima, neke su se žene ipak uspjele afirmirati u svijetu profesionalne umjetnosti. Bile su inspiracija suvremenicima, čak i kad su predstavljale potencijalnu prijetnju društvu.

Nakon prvog koncerta koji je održan u Našicama 16. siječnja u dvorani glazbene škole Kontesa Dora s početkom, koncerti će se, uz popratnu izložbu, održati i u petak 19. siječnja u Zagrebu, u dvorani gornjogradske barokne palače Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch (Hrvatski povijesni muzej) s početkom u 19:30 sati, te zaključno u ponedjeljak 21. veljače u Dubrovniku u Čitaonici Narodne knjižnice (Saloča od zrcala) s početkom u 20:00 sati.

Projekt Žene u glazbi realizira udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, Zavičajnim muzejom Našice, Glazbenom školom Kontesa Dora i Hrvatskim povijesnim muzejom.

Komentiraj