Zelenski na otvorenju filmskog festivala u Cannesu poručio “Diktator će biti poražen”

Kada su se prije gotovo tri mjeseca dodjeljivale nagrade Oscar postojala je ideja da se tijekom ceremonije video vezom publici obrati Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine. Međutim, organizatori dodjele, Američka filmska akademija, odbili su taj prijedlog. Organizatori filmskog festivala u Cannesu to nisu napravili. U sklopu jednosatne ceremonije otvaranja ovogodišnjeg, 75. po redu, filmskog festivala su Cannesu, održane u utorak navečer, posljednjih desetak minuta pripalo je upravo predsjedniku Ukrajine. On se pojavio na velikom platnu u dvorani Lumiere i poručio „Nastavljamo s borbom. Nemamo drugog izbora, moramo se boriti za našu zemlju“.

„Siguran sam da će diktator biti poražen“, rekao je Zelenski misleći na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Napominjući kako dnevno umire na stotine ljudi, Zelenski je upitao „Hoće li filmski svijet šutjeti ili ostati izvan toga?“. Upozorio je kako su filmovi imali ključnu ulogu pri ujedinjenju ljudi protiv autoritarizma i okrutnosti, podsjećajući na snagu filma Charlija Chaplina „Veliki diktator“, satire nacizma u vrijeme kada Amerika još nije ni ušla u Drugi svjetski rat. „Svijet treba novog Chaplina koji će nam dokazati da filmski svijet nije ušutkan. Trebamo film koji će nam pokazati da je svaki njegov završetak na strani slobode“.

Voditeljica ovogodišnje ceremonije otvaranja festivala bila je belgijsko-francuska glumica Virginia Efira a govor Zelenskog na nogama su odgledali i članovi žirija Deepika Padukone, Rebecca Hall, Asghar Farhadi, Jasmine Trinca, Ladj Ly, Noomi Rapace, Jeff Nichols, Joachim Trier i predsjednik, francuski glumac Vincent Lindon. Tom prigodom, nagrada za životno djelo uručena je američkom glumcu Forestu Whitakeru.

epa09953576 Finnegan Oldfield (8-R), Berenice Bejo (in pink), Michel Hazanavicius (5-L), Romain Duris (4-L), Matilda Lutz (3-L) and others arrive for the screening of ‘Final Cut (Coupez!)’ and the Opening Ceremony of the 75th annual Cannes Film Festival, in Cannes, France, 17 May 2022. The festival runs from 17 to 28 May. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Uslijedio je film otvorenja, komedija francuskog redatelja Michela Hazanaviciusa pod nazivom „Final Cut“. Originalni naziv filma bio je „Z“. Naime, film se bavi snimanjem zombie komedija a izraz Z-movie francuski je termin koji ima isto značenje kao i američki B-movie. No, taj je naslov zasmetao ukrajinskim filmašima koji su upozorili i Hazanaviciusa i festival u Cannesu kako je  slovo Z simbol agresije Rusije na Ukrajinu i zatražili promjenu naslova. Stoga se film sada zove „Final Cut“ iako se na samoj špici filma pojavljuje naziv „Z“. Očigledno nije bilo vremena da se promijeni špica filma i stavi novi naslov. „Moj film je napravljen kako bi donio veselje i ni u kakvim okolnostima nisam želio povezati ga, direktno ili indirektno, s ratom“, izjavio je redatelj filma u službenom priopćenju.

Na njegovu sreću, publika je oduševljeno prihvatila film. Naime, festival u Cannesu već godinama ima problema s odabirom filma otvorenja. U većini slučajeva bili su to slabašni i pretenciozni filmovi, stoga je odluka o prikazivanju zombie komedije bila pomalo neobična. Poruka organizatora, očigledno, bila je da nam nakon dvije godine pandemije koronavirusa treba veseo film na otvorenju. I uspjeli su. Prvih pola sata „Final Cuta“ je film u filmu, snimanje zombie komedije, da bi nakon toga počela priča u kojoj se objašnjava da se, po narudžbi japanskih investitora, u Francuskoj snima zombie film ali prema japanskim parametrima. Romain Duris glumi redatelja tog filma dok Bérénice Bejo glumi njegovu suprugu, šminkericu na filmu, koja silom prilika postaje glumica.

Dvorana Lumiere je, kako se i očekivalo, na otvorenju bila puna. Pred početak projekcije filma preko razglasa su uzvanici obaviješteni da je preporuka da se tijekom gledanja filma na lice stave zaštitne maske. Kako je to samo preporuka jer maske više nisu obavezne, procjenjuje se da je samo pet posto uzvanika prihvatilo tu preporuku i stavilo maske na lice.

Komentiraj