Zbog žarišta u klaonici njemačka pokrajina ponovno uvodi karantenu

Njemačke vlasti ponovno uvode karantenu nakon što se pojavilo žarište u klaonici u mjestu Guetersloh.

Premijer pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija Armin Laschet izjavio je u utorak da se restrikcije vraćaju u okrug Guetersloh, u kojem živi oko 360 tisuća ljudi, prenosi BBC. Dodao je da će karantena ttrajati do 30. lipnja, a ponovno uvođenje restrikcija nazvao je ‘preventivnom mjerom’.

U klaonici u mjestu Guetersloh koronavirusom zaraženo je više od 1300 osoba, a čekaju se rezultati još stotina ljudi. Svi radnici su u karanteni. Sjeverna Rajna Vestfalija je među njemačkim saveznim pokrajinama najteže pogođenima bolešću covid-19.

Njemački institut Robert Koch, centar za kontrolu zaraznih bolesti, ovih je dana objavio da je stopa reprodukcije koronavirusa u Njemačkoj skočila na 2,88 s 1,79. Time je zaraznost narasla iznad razine potrebne za suzbijanje pandemije na dulji rok.

Stopa reprodukcije ‘R’ 2,88 znači da će se od sto osoba zaraženih koronavirusom zaraziti još 288. Potrebna je stopa reprodukcije manja od jedan za postupno suzbijanje bolesti.

Kancelarka Angela Merkel zauzimala se za održavanje mjera izolacije na dulje vrijeme no postupno je popuštala ograničenja zadnjih tjedana pod pritiskom regionalnih političara u želji da se potakne obamrlo gospodarstvo.

Komentiraj