Zbog stočarstva u zadnjih šest godina u Brazilu posječeno zastrašujućih 800 milijuna stabala

Više od 800 milijuna stabala posječeno je u amazonskoj prašumi za samo šest godina kako bi se zadovoljio apetit svijeta za brazilskom govedinom, unatoč strašnim upozorenjima o važnosti šume u borbi protiv klimatske krize. Istraživanje temeljeno na podacima koje su proveli Ured za istraživačko novinarstvo (TBIJ), Guardian, Repórter Brasil i Forbidden Stories pokazuje sustavan i golem gubitak šuma povezan s uzgojem stoke.

Industrija govedine u Brazilu dosljedno se obavezuje da će izbjegavati farme povezane s krčenjem šuma. Međutim, podaci sugeriraju da je 1,7 milijuna hektara (4,2 milijuna hektara) Amazone uništeno u blizini mesnih tvornica koje izvoze govedinu diljem svijeta.

Istraga je dio projekta Bruno i Dom Zabranjene priče. Nastavlja rad Brune Pereire, stručnjaka za starosjedilačke narode, i Doma Phillipsa, novinara koji je bio dugogodišnji suradnik Guardiana. Dvojica muškaraca ubijena su u Amazoniji prošle godine.

Krčenje šuma diljem Brazila naglo je poraslo između 2019. i 2022. pod tadašnjim predsjednikom Jairom Bolsonarom, a stočarstvo je bio uzrok broj jedan. Nova administracija Luiza Inácia Lule da Silve obećala je obuzdati uništavanje.

Istraživači konzultantske tvrtke AidEnvironment koristili su satelitske snimke, zapise o kretanju stoke i druge podatke kako bi izračunali procijenjeni gubitak šuma tijekom šest godina, između 2017. i 2022. na tisućama farmi u čijoj blizini je bilo više od 20 klaonica. Sve su tvornice mesa bile u vlasništvu tri velika brazilska operatera i izvoznika govedine, JBS-a, Marfriga i Minerve.

Da bi pronašli farme koje su najvjerojatnije opskrbljivale svaku klaonicu, istraživači su promatrali “zone kupnje”; područja na temelju prometnih veza i drugih čimbenika, uključujući provjeru pomoću razgovora s predstavnicima postrojenja. Sve su mesne tvornice uvelike izvozile, uključujući u EU, UK i Kinu, najvećeg svjetskog kupca brazilske govedine.

Istraživanje je bilo usmjereno na klaonice u državama Mato Grosso, Pará i Rondônia, važnim granicama krčenja šuma povezanih sa stočarstvom. Vjerojatno je ukupna brojka za krčenje šuma na farmama koje opskrbljuju JBS, Marfrig i Minerva veća, jer oni vode druge pogone drugdje u Amazoniji.

Sve tri tvrtke kažu da provode stroge procedure usklađenosti, na otvoren i pošten način, kako bi osigurale ispunjavanje svojih održivih ciljeva.

Nestlé i njemačka mesna tvrtka Tönnies, koja je opskrbljivala Lidl i Aldi, bili su među onima koji su navodno kupovali meso iz tvornica navedenih u studiji. Na popisu kupaca našli su se i deseci veleprodajnih kupaca u raznim zemljama EU, od kojih neki opskrbljuju ugostiteljske objekte koji opslužuju škole i bolnice.

Nestlé je rekao da dva proizvođača mesa trenutačno nisu dio njegovog opskrbnog lanca i dodao: “Možemo pomno ispitati poslovne odnose s našim dobavljačima koji ne žele ili ne mogu riješiti nedostatke u usklađenosti s našim standardima.”

Tönnies je rekao: “Ove brazilske tvrtke obrađuju mnogo tisuća životinja godišnje za izvoz”, i ustvrdio je da nije jasno je li tvrtka primatelj proizvoda od biljaka povezanih s krčenjem šuma. Lidl i Aldi rekli su da su prestali prodavati brazilsku govedinu 2021., odnosno 2022. godine, piše Guardian.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner