Koronavirus u Velikoj Britaniji ugasio oko 86.000 radnih mjesta u event industriji

U nedavno objavljenom izvješću udruženja Night Time Industries Association (NTIA) objavljeno je da je oko 86.000 radnih mjesta izgubljeno u sektoru noćnog života u Velikoj Britaniji zbog posljedica pandemije izazvane COVIDOM-19.

Izvršni direktor NTIA -e Michael Kill je, komentirajući brojku od 86.000 gubitka radnih mjesta u noćnom sektoru kulturne ekonomije od 2019. godine, izjavio da to dokazuju da je “najgore moguće vrijeme za uvođenje COVID putovnica, što će dodatno naštetiti sektoru bitnom za ekonomsku oporavak.”

U predgovoru izvješća, supredsjedavajući APPG-a za ekonomiju noćnog života i konzervativni zastupnik Christian Wakeford rekao je da vlada “ne smije ostaviti ovaj vitalni sektor iza sebe” jer se Velika Britanija nastavlja oporavljati od pandemije.

U priopćenju objavljenom nakon objave izvješća Michael Kill je rekao: “Zadovoljni smo što danas možemo predstaviti ovaj važan i pravovremeno obavljeni posao koji po prvi put kvantificira veličinu ekonomije noćnog života u Velikoj Britaniji. To je jako važno jer mi se u mojoj 25-godišnjoj karijeri u britanskom noćnom životu uvijek činilo toliko čudnim da nismo imali odgovarajuće računovodstvo o vrijednosti ovog važnog sektora. Ovo izvješće se dugo čekalo.”

Konzervativni zastupnik Christian Wakeford je to komentirao riječima: “To je došlo u pravo vrijeme jer u ovom trenutku vlade u Škotskoj i Walesu napreduju s kaotičnim planovima uvođenja COVID putovnica, a britanska vlada odbija isključiti njihovu upotrebu u Engleskoj. Najgore je moguće vrijeme za uvođenje COVID putovnica, što će dodatno naštetiti sektoru bitnom za oporavak gospodarstva. Od presudne je važnosti da premijer iskoristi nadolazeći proračun za potporu ovom ugroženom sektoru. Pozivamo ga da produži važenje stope PDV -a od 12,5 posto na ugostiteljstvo do 2024. godine jer sadašnji sustav kažnjava noćne klubove koji se oslanjaju na prodaju ulaznice na vratima klubova, a ne na pretprodaju i mora osigurati da ne bude povećanja poreza za alkohol – naš sektor si stvarno ne može priuštiti dodatno opterećenje.”

COVID putovnice postale su od 1. listopada obvezne u Škotskoj nakon što je sudac odbio odgoditi raspravu o toj mjeri. U međuvremenu je u Engleskoj prošlog mjeseca poništen plan za COVID putovnice za noćne klubove, sportske događaje i velike glazbene događaje.

 

Komentiraj