Zašto Glavaš zamjera izbor novog predsjednika Visokog kaznenog suda, čovjeka koji ga je prije 12 godina osudio

Ivan Turudić od srijede više nije čelna osoba Visokog kaznenog suda. Naime, predsjednikom Visokog kaznenog suda imenovan je sudac Željko Horvatović  i to na četverogodišnji mandat.

Sudac Horvatović tijekom Domovinskog rata bio je i vojni sudac, a javnost ga najviše pamti kao suca koji je izrekao presudu Branimiru Glavašu. Nakon ukidanja Vojnog suda, Horvatović je postao sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Javnosti je postao najpoznatiji 2009. kada je Branimira Glavaša osudio na deset godina zatvora, poručivši kako nije riječ o politički motiviranom procesu.

“Upravo to što je postupak trajao 18 mjeseci za koje vrijeme smo ispitali 120 svjedoka potvrđuje da se ne radi o političkom procesu, jer bi inače taj postupak trajao nekoliko mjeseci i ne bi se uopće mučili radi izvođenja dokaza”, rekao je u svibnju 2009. sudac Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović, donosi RTL.

Branimir Glavaš, kojemu suđenje traje još uvijek, spočitava mu puno toga. Rekao je kako njegova noga na sud koji mu sudi već 16 godina, više neće kročiti, jer u njega ne vjeruje.

“Jučer i danas pratim medije da mu je glavna referenca da je presudio Glavaša. Mislim da nije glavna referenca da je presudio Glavaša, nego je glavna referenca njemu upravo ona negativna u smislu da je presudu koju je donio – prvostupanjsku – ukinuo Ustavni sud. Ne samo Ustavni sud, nego je vraćena Vrhovnom sudu pa je i Vrhovni sud ukinuo tu njegovu referencu”, komentirao je optuženik za ratni zločin Branimir Glavaš za RTL.

Komentiraj