Zaratili Facebook i australska vlada: Zbog novog zakona o medijima, Facebook blokirao sadržaj s vijestima

Društvena mreža Facebook je u srijedu u Australiji blokirao news feed, odnosno, naslovnicu s vijestima. Dogodilo se to u pet ujutro po australskom istočnom vremenu – Facebook je Australcima bio gotovo prazan.

Nakon višemjesečnih prijetnji i neuspjelih pokušaja da u vladi promjeni i lobira predloženi novi zakon o medijima, Facebook je zabranio dijeljenje australskih i međunarodnih vijesti.

Sve je zapravo počelo kada su prije nekoliko godina Australija, Kanada, EU, krenule donositi zakone kojima bi dijeljenje vijesti na digitalnim platformama bilo poštenije za izdavače – jer su oni autori tih sadržaja.

Iz tog je razloga nastala EU Direktiva o autorskim pravima, a u Australiji se treba uvesti zakon o arbitraži, koji bi trebao biti dobar za izdavače i autore – no ne tako dobar za tehnološke platforme poput Googlea i Facebooka.

Facebook ne da novac

Spor s australskom vladom dogodio se zbog zakona kojim se od Facebooka traži da dijeli prihod od vijesti.

Drugim riječima, Australija planira ratificirati zakon kojim bi se tehnološke platforme, kao što je Facebook, trebale dogovoriti s izdavačima i medijima iz Australije kako bi im platile za autorske sadržaje koje inače besplatno dijele, i zbog kojih imaju promet na svojim platformama. To znači da svaki tekst koji se prikaže na Googleu i podijeli na Facebooku, a dolazi s medija iz Australije, treba biti plaćen.

Facebooku se to, očekivano, nije svidjelo. Budući da na Facebook stranicama ima mnogo više stvari od samih vijesti – samo oko četiri posto sadržaja čine vijesti – nije im bilo teško jednostavno – ukinuti vijesti, što se Australcima neko jutro i dogodilo.

“Pred neugodnim smo izborom, ili ćemo se pokušati prilagoditi zakonu koji zanemaruje stvarne odnose mreže i izdavača ili ćemo prestati dopuštati informativne sadržaje na našoj mreži u Australiji”, rekli su iz Facebooka u srijedu. “Teška srca izabiremo drugu opciju”, poručili su.

Nastao je kaos, jer Facebook koristi oko 18 milijuna Australaca. Budući da su ukidanje objava vijesti prepustili algoritmima, došlo je do pogreške na Facebooku. Nisu samo blokirali izdavače, nego i neke vladine stranice, zatim stranice za hitne slučajeve, zdravstvene stranice, vatrogasne službe i policija, sve je bilo blokirano

Izbrisane su i ključne stranice za podršku: Biro za meteorologiju, Ministarstvo zdravstva Queenslanda i Sklonište za žene Hobart …

Panika je nastupila u trenutku kada su ministarstva izdala niz upozorenja na iznenadni porast vodostaja državi Queenslanda. Nije radila ni Facebook stranica vatrogasne službe Zapadne Australije gdje se pripremaju na “opasnosti katastrofalnog požara”.

Australska vlada već neko vrijeme radi na “obvezujućem kodeksu ponašanja” koji treba odrediti odnose između tradicionalnih medija, koji su u financijskim poteškoćama, i internetskih divova kao što su Googlea i Facebooka, koji, pak, ubiru većinu globalnih prihoda od digitalnog oglašavanja.

Zakon je htio izjednačiti uvjete između tehnoloških divova i izdavača koji se bore za dobit. Od 100 australskih dolara (488 kuna) potrošenih na digitalno oglašavanje u australskim medijima, čak 81 dolar (395 kuna) ide Googleu i Facebooku, donosi Jutarnji list.

Pregovori sa Zuckerbergom

Direktor Facebooka za Australiju i Novi Zeland, William Easton rekao je da je zakon težio “kažnjavanju Facebooka za sadržaj koji nije uzeo ili tražio”.

Facebook je iznio podatak da je australskim izdavačima prošle godine pomogao da zarade 407 milijuna australskih dolara putem preporuka. Rekao je da dobiva “minimalnu” poslovnu dobit od vijesti, što čini manje od četiri posto sadržaja koji korisnici vide na platformi.

Australski zastupnik u parlamentu Josh Frydenberg rekao je da su pregovori između Facebooka i Googlea s australskim medijskim tvrtkama “vrlo perspektivni”.

No, već drugi dan Frydenberg je morao pozvati direktora Facebooka Marka Zuckerberga jer je Facebook bez upozorenja uveo zabrane. Na Twitteru je zastupnik napisao da je rasprava bila “konstruktivna” te da su se dvije strane dogovorile da pokušaju pronaći put naprijed.

Ubrzo je stigao odgovor iz Facebooka, kažu da je za sve kriva vladina definicija vijesti u medijskom kodeksu.

Premijer Scott Morrison u četvrtak je rekao da će australsko pokazivanje snage “potvrditi zabrinutosti koju sve veći broj zemalja izražava zbog ponašanja kompanija BigTecha koje misle da su veće od vlada i da se pravila ne bi trebala odnositi na njih”.

Ministar komunikacija Paul Fletcher upozorio je da tvrtke koje posluju u Australiji “moraju poštivati ​​zakone koje je donio izabrani parlament nacije”. Ministri u parlamentu u četvrtak su rekli da je Facebookov potez “napad” na demokraciju.

Facebook je i dalje pri stavu da velike tehnološke tvrtke ne podliježu državnim zakonima. Borba Australije oko ovog pitanja je važna, jer će njezin primjer, kažu, slijediti druge zemlje.

 

Komentiraj