ZAGREBAČKOG ŽUPANA OPTUŽUJU ZA KORUPCIJU: Kako je Naftalan 2 u dvije godine poskupio 25 mil. kn

Zagrebački župan Stjepan Kožić nekoliko tjedana prije izbora našao se pod optužbom da je jedan od ključnih projekata Županije vrlo sličan Bandićevoj sljemenskoj žičari, jer je u samo dvije godine cijena od početnih 39 milijuna narasla na 63,5 milijuna kuna

Nekoliko tjedana prije lokalnih izbora zagrebački župan Stjepan Kožić suočen je s optužbama da je jedan od najvažnijih projekata u njegovom aktualnom mandatu, Naftalan 2 u Ivanić Gradu, neslavno propao te da su Županija i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan netransparentno raspolagali javnim novcem, zbog čega je cijena projekta s 39 milijuna narasla na 63,5 milijuna kuna. Zbog tog nesrazmjera u početnoj i trenutnoj cijeni projekta službenog naziva “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima”, Kožićevi suparnici taj projekt nazivaju i “Kožićevom žičarom”, aludirajući na pumpanje cijene, doduše u nešto većem razmjeru, nove sljemenske žičare. Izvori dobro upoznati s problemom projekta Naftalan 2 dostavili su Nacionalu opsežnu dokumentaciju i predstavili kronologiju koja, kako tvrde, dokazuje da su župan Stjepan Kožić i Goran Maričić – šef Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan i ujedno predsjednik ogranka stranke Stjepana Kožića u Ivanić Gradu – pogodovali investitorima.

Cijela priča počela je 27. veljače 2017. kada je Županijska skupština Zagrebačke županije dala suglasnost Naftalanu za kreditno zaduženje u iznosu od 28 milijuna kuna. Istom Odlukom definirana je i procijenjena vrijednost investicije na 35 milijuna kuna (bez PDV-a). Već 6. travnja 2017. Županijska skupština Zagrebačke županije donosi Zaključak o sufinanciranju razvojnog projekta “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima”, a iznos sufinanciranja od Županije iznosi 10 milijuna kuna.

SDP-ov kandidat za zagrebačkog župana Mihael Zmajlović kaže da je projekt Naftalan 2 dokaz da i u toj županiji postoje ‘razni kumeki’. PHOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Nakon što su kreditom i proračunom osigurana sredstva, raspisana je javna nabava za radove. Na natječaj su se prijavile dvije tvrtke, jedna od njih s ponudom od 44 milijuna bila je tvrtka Projektgradnja, a druga ponuda bila je 58 milijuna kuna, što je ravnatelj Goran Maričić potvrdio na Skupštini Zagrebačke županije 25. rujna 2019. Obje ponude bile su financijski iznad osiguranih sredstava, a na takvu visinu javne nabave trebali su se primijeniti uredba EU-a i pragovi za javnu nabavu koji su vrijedili od 1. siječnja 2016., a koji iznose 5.225.000 eura odnosno 39.842.193 kuna.

Nakon provedenog postupka javne nabave, ravnatelj uz suglasnost Upravnog vijeća donosi Odluku o poništenju postupka javne nabave, navodeći kao razlog da su obje ponude jednake ili veće od pragova javne nabave male vrijednosti te da naručitelj nema osigurana sredstva u tom iznosu. Ubrzo zatim ravnatelj rehabilitacijske bolnice Naftalan Goran Maričić u rujnu 2017. započinje pregovarački postupak s objema tvrtkama koje su se prijavile na natječaj, a u listopadu donosi Odluku o odbiru ponude u kojoj je navedena samo procijenjena vrijednost investicije od 35 milijuna kuna, a nema iznosa koji je dogovoren u pregovaračkom postupku, već postoji samo napomena da će naručitelj osigurati sredstva koja nedostaju do potpisa ugovora.

Nacionalovi izvori tvrde da se samom pregovaračkom postupku pristupilo s idejom da se učini sve da se dogovori cijena do EU-ova praga male javne nabave od 39.842.193 kn, odnosno da se izbjegne postupak velike nabave EU-a u kojem se primjenjuju europska pravila i propisi, dok se za malu EU-ovu javnu nabavu primjenjuju nacionalna pravila i propisi. U pregovaračkom postupku tada su iz troškovnika, kako tvrde Nacionalovi izvori, svjesno i s namjerom izostavljene i umanjene stavke troškovnika kako bi se umanjio iznos ponuditelja i u konačnici sklopio s njim ugovor do iznosa 39.842.193 kn, što se i dogodilo.

 

‘Naftalan predstavlja centar mreže netransparentnog trošenja javnog novca i muljaža kojima su izloženi i Dom zdravlja, i Hitna, i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije’, tvrdi Mihael Zmajlović

 

Naftalan je s tvrtkom Projektgradnja d.o.o. sklopio ugovor 24. listopada 2017. godine u iznosu od 39.800.489,96 kuna (bez PDV-a) – odnosno samo 40-ak tisuća kuna manje od praga EU-a za veliku nabavu. No kroz milijunske iznose za izvantroškovničke radove (VTR-ove) ili velike razlike u odnosu onog što je ugovoreno i što je izvedeno, vrijednost investicije se s procijenjenih 35 milijuna kuna (bez PDV-a) uz kašnjenja, odugovlačenja i izvantroškovničke radove povećala za gotovo 20 milijuna kuna, odnosno s PDV-om se približila svoti od 63,5 milijuna kuna. Ono što definitivno baca sumnju na transparentnost cijelog projekta su neke stavke koje su ugovorene osnovnim ugovorom, a koje su bile puno niže od očekivanih. Tako je, naprimjer, za projekt bazenske tehnike ugovorena cijena bila dva milijuna kuna, dok je konačna cijena 3,8 milijuna kuna. Isto tako je za projekt vanjske vodoopskrbe i odvodnje ugovorena cijena bila čak pet puta manja nego je to u stvarnosti stajalo. Uz sve to navodi se i da u samom Projektu odnosno troškovniku nije bilo krune bazena, nego se ista našla u izvantroškovničkim radovima, a samo ime projekta “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima” govori da se radi o izgradnji vanjskih i unutarnjih bazena.

U priči oko projekta Naftalan 2 zanimljivo je i to što je projekt kasnio gotovo dvije godine, a da izvođač pritom nije platio penale zbog kašnjenja radova. Prvi rok za završetak radova bio je prosinac 2018. godine, da bi se aneksom ugovora sve produžilo na godinu dana, do 30. studenoga 2019. Međutim, uporabna dozvola je dobivena tek u jesen 2020. i tada su otvoreni unutarnji bazeni, dok se u vanjskom bazenu, za koji naši izvori tvrde da je napuknut i da propušta, još nitko nije okupao i pitanje je kada će. Isto tako, Nacional je dobio fotografije koje pokazuju katastrofalno stanje u podrumu ispod unutarnjih bazena. Taj prostor nakon svake jače kiše bude poplavljen, iako iz rehabilitacijske bolnice Naftalan tvrde da to nije točno. Zanimljivo je i da se župan Stjepan Kožić odlučio ograditi od tog projekta, odnosno od odgovora na pitanja koje mu je postavio Nacional. Naime, iz njegova kabineta poručili su da je projekt u nadležnosti rehabilitacijske bolnice Naftalan te su pitanja proslijedili ravnatelju te bolnice Goranu Maričiću. On je svojim odgovorima potvrdio da je cijena projekta narasla na 63,5 milijuna kuna, ali je odbacio sve navode o netransparentnom trošenju novca. Maričić je ustvrdio da je projekt Naftalan 2 završen, da je dobivena pravomoćna uporabna dozvola te je objekt u punoj funkciji i otvoren za korisnike. Maričić je pojasnio i zašto je došlo do povećanja u cijeni tog projekta:

“Dana 10. travnja 2017. godine objavljen je javni natječaj za izvođenje radova na izgradnji građevinskog objekta Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima, s procijenjenom vrijednošću od 43.750.000 kuna s PDV-om. Napominjemo da je natječaj proveden u vremenu izlaska iz recesije, a da je planiranje i projektiranje rađeno u vrijeme recesije, kada je vrijednost građevinskih radova bila puno manja. U otvorenom postupku javne nabave sve pristigle ponude bile su iznad procijenjene vrijednosti projekta. Zato je poništen provedeni postupak javne nabave te su osigurana dodatna financijska sredstva i proveden je natjecateljski postupak uz pregovore s ponuditeljima, a na temelju članka 95. st. 2 Zakona o javnoj nabavi. Rezultat navedenog postupka je odabir tvrtke Projektgradnja d.o.o. kao ekonomski najpovoljnijeg ponuditelja s kojim je potpisan ugovor o izgradnji Naftalana 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima u iznosu od 49.750.612,45 kn s PDV-om. Kasnije tijekom gradnje zbog objektivnih razloga i zahtjeva gradnje te završetka projekta potpisano je nekoliko aneksa ugovora do konačne vrijednosti radova od 63.477.939,95 kuna s PDV-om. Svi postupci javne nabave i izgradnje projekta Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima izvedeni su sukladno Zakonima RH.”

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izbjegao je Nacionalu odgovoriti na pitanje o projektu Naftalan 2 (na slici desno) te je sve prebacio na šefa Specijalne bolnice Naftalan, svog stranačkog kolegu Gorana Maričića. PHOTO: Filip Kos/PIXSELL, Jasenka Haleus

 

S njim se ne slaže SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije, bivši ministar u vladi Zorana Milanovića Mihael Zmajlović. On je za Nacional izjavio da je taj projekt još jedan primjer lošeg vladanja aktualnog župana te dodao:

“Postavljam javno pitanje županu Kožiću zašto je nedavno prilikom obilaska Zagrebačke županije u Ivanić Gradu vodio premijera Plenkovića na farmu kokoši nesilica, a ne u Naftalan? Umjesto da je centar zdravstvenog turizma cijele regije, Naftalan predstavlja centar mreže netransparentnog trošenja javnog novca i muljaža kojima su izloženi i Dom zdravlja, i Hitna, i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Posljednjih 20 godina Zagrebačka županija bila je pod sjenom događanja u glavnom gradu kojeg okružuje, ali sada svakim danom sve više na vidjelo izlazi da imamo i mi svog – kumeka.”

 

Izvori iz Naftalana tvrde da radovi nisu dobro izvedeni i da u podrumski dio iz zemlje ulazi voda, a utvrđeno je i propuštanje unutarnjih bazena tako da je voda u podrum kapala i iz bazena

 

Goran Maričić, pak, tvrdi da je Naftalan danas u punoj funkciji te je objasnio da su radovi kasnili zbog subjektivnih i objektivnih razloga koji su vezani uz izvođača radova. Maričić je naveo da su objektivni razlozi kašnjenja regulirani odgovarajućim aneksima ugovora, a zbog subjektivnih razloga tvrtka zadužena za radove platila je penale u maksimalno ugovorom predviđenim iznosima. Šef Naftalana nije otkrio kolike su točno penale izvođači radova platili, ali je zato opovrgnuo navode da je vanjski bazen napuknut i da pušta vodu:

“To nije točno, a nije točno ni da je podrum poplavljen. Kuhinja i restoran još nisu u funkciji zbog naših poslovnih odluka, a u funkciji će biti kada mi procijenimo i odlučimo i taj dio objekta staviti u funkciju.”

Međutim, naši izvori iz Naftalana tvrde da radovi u podrumu nisu dobro izvedeni i da u podrumski dio iz zemlje ulazi voda, a utvrđeno je i propuštanje unutarnjih bazena tako da je voda u podrum kapala i iz bazena, odnosno stropa podruma, što se vidi i na fotografijama koje su ustupili Nacionalu.

Ravnatelj bolnice Naftalan Goran Maričić tvrdi da je cijeli projekt Naftalan 2 napravljen sukladno zakonu i da u njemu nema ništa sporno. PHOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Šef Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan na kraju je objasnio i zašto su neki dijelovi bazena ugovorom procijenjeni na manju vrijednost od one koja je plaćena:

“Tijekom izgradnje shvatili smo da je projekt bazenske tehnike projektiran ispod higijensko-epidemioloških standarda potrebnih za funkcioniranje javnih bazena u specijalnim bolnicama za rehabilitaciju te se pristupilo reviziji projekta. Tijekom prvotnog projektiranja bilo je predviđeno da se projekt vanjske vodoopskrbe i odvodnje priključi na postojeći sustav vodoopskrbe i odvodnje starog dijela Specijalne bolnice, a tijekom izvođenja radova ustanovljeno je da to nije moguće te je bilo potrebno uspostaviti potpuno novi sustav vodoopskrbe i odvodnje.”

Iako Maričić tvrdi da je s projektom sve u redu i da sve funkcionira onako kako je i planirano, činjenica je da je službeno otvorenje novog dijela Naftalana najavljivano u ovo vrijeme prije godinu dana, posebno prilikom posjeta tadašnjeg ministra turizma Garija Cappellija, ali službeno otvorenje još se nije dogodilo. Prilikom posjeta premijera Plenkovića Ivanić Gradu prije dva tjedna, župan Kožić hvalio se ulaganjima u Naftalan i najavio skoro otvorenje, pa je lako moguće i da će se svečano otvorenje dogoditi nekoliko dana uoči izbora. Ostaje samo pitanje hoće li župan Kožić tada odgovoriti na neka pitanja vezana uz taj projekt ili će ih ponovno usmjeriti na svog stranačkog kolegu Gorana Maričića.

Snimke iz podruma bolnice Naftalan koje pokazuju da se ispod novoizgrađenog unutarnjeg bazena nakon svake kiše zadržava voda

Komentiraj