Za vikend moguće gužve na granici Slovenije i Austrije

Slovenska policija zbog tranzita turista i za ovaj vikend najavljuje povećano opterećenje na cestama i mogućnost većih zastoja na granici s Austrijom zbog pojačanih kontrola s austrijske strane.

Na granici s Austrijom se od petka do nedjelje zbog Covida-19 zbog pooštrenih kontrola austrijskih organa mogu očekivati zastoji, osobito na prijelazima u tunelima Karavanke i Ljubelj koji će se povremeno zatvarati, upozorila je policija, a prenose mediji.

Poučeni iskustvom iz prošlog vikenda, kad je Austrija uvela pooštrene kontrole i provjere dokumenata na granici sa Slovenijom i za one koji kroz Austriju tranzitiraju, pa se u jednom trenutku za prolaz čekalo i 12 sati, u slovenskoj policiji upozoravaju putnike da se na put pravodobno pripreme i prate tekuće informacije, te osiguraju dovoljne količine tekućine, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenskim i austrijskim državljanima preporučuje se da u slučaju velikog opterećenja prometa umjesto glavnih koriste granične prijelaze Korensko sedlo i Jezersko koji su namijenjeni samo za bilateralni promet.

Velik promet kroz Sloveniju proteklog je vikenda dobrim dijelom bio uzrokovan odlukama Slovenije i Austrije da Hrvatsku stave na “crvenu” epidemiološku listu jer je Hrvatska kao cjelina prešla broj  od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju 14 dana koje je kao kriterij za sigurne destinacije postavila Slovenija.

Iako potez slovenske vlade većinom odobravaju, u tisku je bilo i kritika na tu odluku i njenu “nefleksibilnost”, s obzirom da je broj novih zaraza u velikoj većini europskih država i inače u porastu.

U članku “Zašto je Austrija u zelenom, a Hrvatska ne” ljubljansko “Delo” navodi da je po slovenskim kriterijima od susjednih država još samo Mađarska u “zelenom”. I u Austriji je po zadnjim podacima incidencija broja zaraza prešla 40 oboljelih na 100.000 stanovnika, no vladin glasnogovornik za Covid-19 Jelko Kacin kaže da je za slovensku vladu u sadašnjem trenutku važniji kriterij koliko je unosa zaraze bilo iz koje države, a ne toliko broj oboljelih, podsjeća “Delo”.

Većina importiranih slučajeva zadnjih tjedana u Sloveniju bila je iz Hrvatske, dok je iz drugih država unosa bilo manje, što je i razumljivo s obzirom da je na Hrvatsku kao turističku destinaciju i dalje orijentiran najveći dio Slovenaca, dok je ove godine, pa i zbog pandemije, njihov broj u Austriji, Italiji i Mađarskoj jako mali.

Komentiraj