“Za dom spremni” podijelio suce Odjela za prekršaje Visokog prekršajnog suda

U petak je održana sjednica Odjela za prekršaje protiv javnog reda i mira i javne sigurnosti Visokog prekršajnog suda, a na njoj se raspravljalo o tome je li usklik ‘Za dom spremni’ u Thompsonovoj pjesmi “Bojna Čavoglave” prekršaj. Suci se nisu mogli usuglasiti te ni jedan od tri iznesena stava nije dobio potrebnu većinu glasova.

Raspravljalo se o načelnim pitanjima u vezi ostvarenja bića prekršaja izvođenjem pjesme “Bojna Čavoglave”, a tijekom rasprave iznesena su tri stava, od kojih ni jedan nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudaca odjela.

Odlučeno je stoga da će se to pitanje raspraviti na sjednici svih sudaca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, priopćio je sud.

Prema neslužbenim podacima, koje je objavio Jutarnji list, od devetero sudaca troje ih je zauzelo stajalište da je uzvik “Za dom spremni” sukladno ranijim presudama u svakom kontekstu protuzakonit, troje da poklič nije prekršaj, a preostalo troje sudaca je zaključilo da taj pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugome ne.

Jutarnji neslužbeno doznaje da su se suci pozivali na stavove Komisije za suočavanje s prošlosti kojoj je na čelu bio predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, a osnovana je na inicijativu premijera Plenkovića. Rasprava o pozdravu za “Za dom spremni” kojim započinje pjesma “Bojna Čavoglave” navodno je trajala tri sata iako su suci toga Odjela već donijeli niz pravomoćnih presuda u kojima su presudili da je taj pozdrav prekršaj.

Komentiraj