VUJČIĆ: “Uvođenjem eura neće porasti cijene”

Strah građana da će s uvođenjem eura porasti cijene je mit, izjavio je u petak u Zagrebu guverner HNB-a Boris Vujčić na konferenciji Večernjeg lista “Hrvatsko predsjedanje EU – prilike i izazovi”.

“Činjenica je da će 20 godina nakon toga cijene biti više, ali bile bi više i bez eura, i danas su više nego prije 20 godina”, rekao je Vujčić na predavanju koje je održao na temu Ulazak u eurozonu – izazovi i prilike.

Ustvrdio je da se ulaskom RH u eurozonu neće ništa bitno promijeniti u suverenosti vođenja ekonomske politike jer “najveći dio suverenosti ostaje u našim rukama”. Kazao je i da su koristi uvođenja eura znatno veće od troškova, kako u kratkom, tako još više u dugom roku jer su troškovi pretežno jednokratni.

Vujčić je istaknuo da će se nakon ulaska u tečajni mehanizam dogoditi nešto što će imati još značajniji učinak – ulazak u jedinstveni sustav nadzora u eurozoni, kao i ulazak u mehanizam zajedničke rezolucije banaka.

“To znači da Hrvatska praktički vrlo uskoro može očekivati da će već biti u onome što se zove bankovna unija. Dakle, prije nego što uđemo u eurozonu, ući ćemo u bankovnu uniju. To bi se trebalo najvjerojatnije dogoditi već iduće godine”, rekao je Vujčić.

Kazao je da je pranje novca pod posebnim povećalom nakon nekoliko skandala u EU tijekom posljednjih nekoliko godina.

Komentiraj