Vučić zapadnim veleposlanicima: “Posvećeni smo miru, ali…”

Veleposlanici pet zapadnih zemalja zatražili su “deeskalaciju krize” na sjeveru Kosova na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, objavio je Vučićev ured, a prenio N1.

Na sastanku s veleposlanicima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, te šefom Delegacije EU u Srbiji, Vučić je „objasnio poziciju Srbije“. „Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo dopustiti poniženje Srbije i njenih građana“, rekao je Vučić veleposlanicima.

Srbi s Kosova osmi dan zaredom blokiraju ceste prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, na granici sjevernog dijela Kosova, većinski nastanjenog Srbima, i Srbije. Zbog blokade, granica se može prijeći samo pješke. Blokada je počela kada je vlada u Prištini na Jarinje i Brnjak poslala specijalne snage kosovske policije sa zaduženjem da provedu odluku o oduzimanju i zamjeni srpskih registarskih tablica.

Zbog te je situacije Vojska Srbije u stanju povišene borbene gotovosti, a srpski vojni zrakoplovi u protekla tri dana više su puta nadlijetali to područje. Pripadnici Vojske Srbije danas su na dva kilometra od Jarinja.

Incidenata na Jarinju nema, ali mještani ne prekidaju prosvjed.

KFOR povećao broj rutinskih kontrola na Kosovu

Komentiraj