VRHOVNI SUD ODLUČIO: Johnsonova suspenzija parlamenta je nezakonita

Britanski Vrhovni sud u utorak je odučio kako je suspenzija parlamenta Borisa Johnsona nezakonita, javlja BBC.

Johnson je 28. kolovoza od kraljice Elizabete zatražio suspenziju parlamenta, a njegovi protivnici tvrde da je to napravio kako bi potkopao pokušaje sprječavanja njegovog plana za izlazak iz Europske unije 31. listopada sa ili bez dogovora. Johnson je pak izjavio da je glavni cilj suspenzije da se omogući stvaranje i predstavljanje novog zakonskog okvira.

Rad parlamenta trebao je biti suspendiran do 4. listopada.

Suci Vrhovnog suda razmatrali su žalbe na dvije presude: na onu iz Londona, prema kojoj nije na sudovima da odlučuju o suspenziji i na presudu iz Škotske koja je odlučila da sudovi mogu donijeti takvu odluku i da je Johnsonova suspenzija parlamenta nezakonita.

“Suspenzija je bila nezakonita i bez učinka“, izjavila je na Vrhovnom sudu sutkinja Brenda Hale i dodala kako parlament nije u suspenziji te da zastupnici mogu poduzeti sve potrebne korake za nastavak rada parlamenta.

Ovu odluku Vrhovnog suda pozdravio je predsjednik Donjeg doma John Bercow. “Suci su odbacili tvrdnju vlade da je petotjedna suspenzija parlamenta uobičajena praksa. Potvrdili su pravo i dužnost parlamenta da zasjeda tijekom ovog ključnog razdoblja kako bi pažljivo nadgledao izvršnu vlast i pozvao ministre na odgovornost. Kao utjelovljenje naše parlamentarne demokracije, Donji dom se mora sastati bez odgađanja”, kazao je.

Komentiraj