Vozači i prometni radnici za petak najavljuju štrajk upozorenja

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske u srijedu su najabili kako u petak kreću sa štrajkom upozorenja.

U priopćenju medijima naveli su kako se spričavaju zbog neugodnosti koje će putnici imati u petak, 23. kolovoza, za kada najavljuju štrajk upozorenja, kao i zbog potencijalnih neugodnosti 9. rujna kada će možda pokrenuti štrajk.

U petak će sindikati provesti štrajk upozorenja koji će trajati od 10 do 10:15 sati, kada neće prometovati autobusne linije, niti će raditi autobusni kolodvori te ostali radnici u linijskom prijevozu putnika. Svi vozači autobusa u tome periodu će se zaustaviti na 10 minuta, osim autobusa na brzim cestama i auto putevima.

U isto vrijeme odnosno u vremenskom periodu od 10;00 sati do 10;30 sati održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Sindikatu zahtjevaju povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, poštivanje uredbe EU 1370, poštivanje Zakona o cestovnom prometu NN 41/18, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika i da se za vozače autobusa uvede status službene osobe te također traže sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva,

Sindikati tvrde da nakon 30. studenoga 2019. godine oni, niti njihovi poslodavci ne znaju što će i kako raditi. “Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola, bolnica, te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH.”

Komentiraj