Vojni špijuni prisvajali novac lažirajući troškove putovanja u inozemne misije, ali vrh obavještajne zajednice prikriva skandal

Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost tijekom rutinske kontrole u VSOA-i njen djelatnik upozorio da su njegovi kolege uzimali novac i prisvojili 2 mil. kuna, ali UVNS sve nastoji zataškati tvrdeći da posebnim nadzorom nije našao razlog da o svemu informira DORH

Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju već par mjeseci potresa veliki financijski skandal koji se, po svemu sudeći, nastoji temeljito zataškati. Više neovisnih izvora otkrilo je Nacionalu da je veći broj zaposlenika VSOA-e pronevjerio novac lažirajući troškove i nenamjenski trošeći iznose koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama. Isti izvori navode da je tako nenamjenski potrošeno više od dva milijuna kuna.

Jedan od tih izvora, blizak vrhu Vlade, otkrio je Nacionalu da je skandal izbio prije nekoliko tjedana tijekom rutinske kontrole koju je nad radom VSOA-e provodio Ured vijeća za nacionalnu sigurnost. Tada je ljude u nadzoru na nepravilnosti u trošenju novca upozorio jedan zaposlenik VSOA-e. Isti izvor navodi da je Ured vijeća za nacionalnu sigurnost tada proveo dodatni nadzor. Lako moguće u funkciji pokušaja kontrole štete, taj izvor navodi kako tom prilikom Ured vijeća za nacionalnu sigurnost nije potvrdio navode o nenamjenskom trošenju sredstava. Drugi izvori koji su Nacional informirali o istoj temi tvrde da se radi o pokušaju zataškavanja kriminala, kao i da su za to zainteresirani neki visoki državni dužnosnici.

Ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Ivica Kinder, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, dobio je upute od šefa UVNS-a Valentina Franjića da ‘ukloni nedostatke’. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Štoviše, isti ti izvori navode kako su upravo djelatnici Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) otkrili da je u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA), kojom upravlja brigadni general Ivica Kinder, došlo do pronevjere novca – točnije, utvrđeno je da je veći dio zaposlenika lažirao troškove i nenamjenski trošio financijska sredstva namijenjena posjetama raznim vojnim misijama – te da je u pitanju pronevjera koja se procjenjuje na iznos od oko dva milijuna kuna.

Potvrdila su to Nacionalu čak četiri neovisna izvora koja imaju saznanja o tom novom velikom skandalu unutar elitne vojne agencije i koja tvrde da se taj skandal s najviše razine pokušava zataškati, kao i da su ta zbivanja barem djelomično razlog zbog kojeg bivšem zamjeniku ravnatelja VSOA-e Ivici Komljenu zvanom Baća nije produžen mandat nakon što mu je prethodni nedavno istekao.

Dio Nacionalovih izvora sumnja da u zataškavanju tog skandala sudjeluje i sam ravnatelj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić te da na njega pokušava utjecati Dragan Lozančić, bivši šef SOA-e i današnji savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za obranu i nacionalnu sigurnost. Naime, Franjić je više godina bio Lozančićev pomoćnik u SOA-i.

Aktualni ravnatelj SOA-e Daniel Markić i bivši ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, danas savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost u Uredu predsjednika Zorana Milanovića, u bliskim su odnosima s novim šefom UVNS-a Valentinom Franjićem koji je obojici bio zamjenik u SOA-i. FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Valentino Franjić je na poziciju šefa UVNS-a imenovan u kolovozu prošle godine, a prije toga je, od 2011. pa do 2018., bio pomoćnik ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), veći dio tog vremena upravo u mandatu Dragana Lozančića, iako je radio i u mandatu nekadašnjeg šefa SOA-e Josipa Buljevića, kao i aktualnog Daniela Markića. Franjić je inače diplomirani pravnik i magistar političkih znanosti, u obavještajnim krugovima prilično cijenjen.

Naime, tvrdi se da je Ured vijeća za nacionalnu sigurnost redovnim nadzorom koji je provodio u VSOA-i utvrdio da je došlo do višestrukih namjernih zlouporaba u sustavu internih financijskih troškova, to jest da je vodstvo VSOA-e prešutno toleriralo djelatnicima nenamjensko trošenje novca. Konkretno, sumnja se da im je vodstvo VSOA-e, i to najmanje jedan od pomoćnika ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, tolerirao da lažno prikazuju troškove za putovanja u vojne misije i da višak novca zadržavaju za sebe. UVNS je rezultate nalaza bio dužan dostaviti DORH-u na daljnje postupanje kako bi DORH otvorio istragu, ali do zaključenja broja ni UVNS ni DORH nisu potvrdili je li nalaz uistinu poslan DORH-u i jesu li oni otvorili izvide ili istragu protiv vodstva i djelatnika VSOA-e.

Iz UVNS-a Nacionalu nisu ni potvrdili ni demantirali da su njihovim nadzorom u VSOA-i utvrđene nepravilnosti, to jest nenamjensko trošenje novca.

“Izvješća o provedenim redovnim i izvanrednim nadzorima, te slijedom toga i rezultati istih, predstavljaju klasificirane podatke koji nisu javno dostupni i s njima se postupa sukladno propisima koji uređuju područje informacijske sigurnosti”, odgovorili su šturo iz UVNS-a.

‘Kad je Kinder zadužio jednog od svojih pomoćnika da sve istraži, djelatnici su se počeli sami javljati te su neki od njih već i priznali što su učinili i službeno potpisali priznanja’, tvrdi jedan od vojnih izvora

Također, nisu konkretno odgovorili ni na pitanje jesu li o rezultatima obavijestili DORH. Odgovorili su tek načelno da je provođenje nadzora nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija propisano člancima 103. do 105. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu (Narodne novine br. 79/06 i 105/06-ispravak, dalje: ZSOS), dok je provođenje stručnog nadzora od strane UVNS-a nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija propisano člancima 106. do 109. istog Zakona.

Na pitanje koga je UVNS o rezultatima takvog nadzora inače dužan obavijestiti, odgovorili su:

“Rezultati stručnog nadzora provedenog od UVNS-a dostavljaju se, sukladno članku 8. ZSOS-a, predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade. Godišnja izvješća koja se odnose na poslove nadzora poduzete u svrhu kontrole poštivanja Ustavom zajamčenih prava građana UVNS dostavlja i predsjedniku Hrvatskoga sabora i odboru nadležnom za nacionalnu sigurnost, a izvanredna izvješća o poslovima stručnog nadzora dostavljaju se predsjedniku Hrvatskoga sabora i odboru nadležnom za nacionalnu sigurnost kada se nadzor provodi na temelju njihovog zahtjeva. Člankom 109. ZSOS-a, propisano je kako UVNS izvješćuje, o poduzimanju mjera vezano za provođenje stručnog nadzora, predsjednika Republike i predsjednika Vlade, te predsjednika Hrvatskoga sabora ako je nadzor obavljen na zahtjev Hrvatskoga sabora, odnosno odbora Hrvatskoga sabora nadležnog za nacionalnu sigurnost.”

DORH-u smo postavili samo sljedeće pitanje: je li UVNS izvijestio DORH o rezultatima nadzora provedenima u VSOA-i i je li DORH na temelju toga pokrenuo izvide ili istragu? Međutim, oni do zaključenja broja nisu odgovorili.

Djelatnici VSOA-e su, između ostalog, zaduženi za otkrivanje i sprječavanje kriminala u vojnim redovima, pa ako su ti navodi točni, ovaj skandal tim je veći jer se tvrdi kako je utvrđeno da nije riječ o jednom ili dva izolirana slučaja, već da je u pronevjerama sudjelovao veći broj djelatnika.

‘Izvješća o provedenim redovnim i izvanrednim nadzorima te, slijedom toga, i rezultati istih, predstavljaju klasificirane podatke koji nisu javno dostupni’, odgovorili su šturo iz UVNS-a na upit Nacionala. FOTO: Nacional

Jedan od izvora bliskih VSOA-i za Nacional je rekao:

“Utvrđeno je da je veliki broj zaposlenika nenamjenski trošio sredstva, a sve je potpisao ravnatelj. Ured vijeća za nacionalnu sigurnost obavijestio je o rezultatima nadzora i samog ravnatelja VSOA-e Ivicu Kindera i tražio da ‘ukloni nedostatke’. Međutim, ovdje nije riječ o tome da treba ‘ukloniti nedostatke’, već o tome da je UVNS o svemu trebao izvijestiti DORH koji bi trebao provesti istragu.”

Kako tvrde Nacionalovi izvori, ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, nakon što ga je šef UVNS-a Valentino Franjić izvijestio o rezultatima nadzora, zadužio je jednog od svojih pomoćnika da sve istraži jer navodno on o tim pronevjerama nije imao osobnih saznanja.

“Kad je Kinder zadužio jednog od svojih pomoćnika da sve istraži, djelatnici su se počeli sami javljati te su neki od njih već i priznali što su učinili i službeno potpisali priznanja”, tvrdi jedan od sugovornika iz vojno-obavještajnih krugova.

Jedna od struja iz vojno-obavještajnih krugova sklona je čak tvrditi da nije točno da šef VSOA-e Ivica Kinder nije ništa o svemu znao, već tvrde:

“U VSOA-i je izbila velika afera jer je Ivica Kinder sa svojih sedmero najbližih suradnika otuđio sredstva za posebne namjene u milijunskim iznosima, a bez valjanog radnog i dokumentacijskog pokrića. Osoba koja je provela tu cijelu operaciju obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operativne poslove D. M., zatim je tu i načelnik sektora protuobavještajnih poslova I. I., voditelji ispostava R. R. i D. K. s podređenim operativcima.”

‘Ovdje nije riječ o tome da treba ‘ukloniti nedostatke’, već o tome da je UVNS o svemu trebao izvijestiti DORH koji bi trebao provesti istragu. Za slično djelo osuđeni su bivši šefovi VSOA-e Grdić i Preost’

Ti izvori tvrde da je u cijelu operaciju uključen i načelnik logističkog odjela M. B., ali drugi izvori to opovrgavaju i smatraju da jedna od struja zbog nekih ranijih obračuna sada i njega pokušava neopravdano “uvaljati” u tu priču. U svemu se spominje i ime glavne financijerke M. J.

I ova druga vojno-obavještajna struja ističe da se zbog slične afere, u postupku zatvorenom za javnost, sudilo bivšim čelnicima VSOA-e Darku Grdiću i Ognjenu Preostu, koji su se aktivno branili i iznosili dokaze, te da su oni, za razliku od ovog novog slučaja, imali dokumentacijski pokrivene troškove. Ali su ipak na koncu pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne.

“Tadašnja VSOA-a je na vrlo neprofesionalan način dostavljala frizirana izvješća, zatamnjivala određene dijelove tih izvješća i otežavala obranu Grdiću, Preostu i ostalima. Taj isti Kinder, koji sebe predstavlja velikim poštenjakom, a za kojeg je već do sada UVNS pronašao niz propusta zbog kojih je X puta trebao biti smijenjen, prouzročio je aferu koju želi zataškati unutarnjim kadrovskim smjenama, bez pompe i javnosti, po principu “osuditi pojavu, drugove zaštititi”. Cjelokupna karijera, kao i sadašnja potpora Kinderu, leži u činjenici da je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost trebao poduzeti daljnje korake, ali ništa ne čini, a Kinder istovremeno pokušava sve prikriti i smanjiti štetu smjenama. A treba ih sve javno raskrinkati i prozvati”, smatra Nacionalov izvor.

I druga sigurnosno-obavještajna struja tvrdi da se cijela afera pokušava zataškati s vrha te da ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder očito uživa zaštitu šefa UVNS-a Valentina Franjića, koji je u vrlo dobrim odnosima s Draganom Lozančićem, bivšim šefom SOA-e kojem je bio pomoćnik. Zbog toga, tvrde, ima “polugu” da se komotno ponaša i da sve pokuša zadržati “unutar kuće” – iako je riječ o predmetu kojim bi se trebao baviti DORH, i to zato, kako se ističe, što su zbog sličnog skandala u prosincu prošle godine osuđeni i bivši ravnatelj VSOA-e general-pukovnik Darko Grdić te njegov zamjenik, brigadni general Ognjen Preost i više zaposlenika. Oni su osuđeni jer su, prema presudi, iskoristili svoj položaj i ovlast u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji protupropisno raspolažući sredstvima za posebne namjene i neosnovanim odobravanjem isplata. Bivši ravnatelj VSOA-e Grdić i njegov zamjenik Preost proglašeni su krivima jer su neosnovano odobravali isplate za osobne potrebe jedan drugome te tajniku kabineta ravnatelja Agencije i višem stručnom referentu u kabinetu ravnatelja Agencije, zbog čega je za Republiku Hrvatsku nastala šteta od najmanje 4,973.800 kuna. Grdić je, prema presudi, bio obvezan Republici Hrvatskoj nadoknaditi štetu od 1,56 milijuna kuna, Preost 3,032.800 kuna, a Lukinić 199.000 kuna.

Naime, Vrhovni sud je krajem prošle godine pravomoćno osudio Darka Grdića i Ognjena Preosta na jedinstvenu kaznu od dvije godine i deset mjeseci zatvora, dok su tajniku kabineta ravnatelja VSOA-e pukovniku Zdeslavu Ivankoviću i zaposleniku VSOA-e Denisu Lukiniću potvrđene uvjetne osude na 10 to jest 11 mjeseci zatvora, uz rok kušnje tri odnosno četiri godine, dok je Tibor Mijo Kuljanić oslobođen odgovornosti.

Valentino Franjić je na poziciju šefa UVNS-a imenovan u kolovozu prošle godine, a od 2011. do 2018. bio je pomoćnik ravnatelja SOA-e, veći dio tog vremena upravo u mandatu Dragana Lozančića

Nacionalovi izvori iz vojno-obavještajnih krugova tvrde da je nevjerojatno o kakvim se dvostrukim standardima radi: dok su u spomenutom slučaju na diskutabilan način, ali na koncu pravomoćno osuđeni bivši čelnici Agencije, sada se u VSOA-i izgleda događa puno eklatantniji primjer nezakonitosti, koji se pokušava zataškati.

Naime, ovoga puta je modus operandi, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, bio ovakav:

“Kad bi bio neki događaj ili bi se išlo u posjet nekoj stranoj vojnoj misiji, uzeo bi se dodatni novac za troškove. Netko bi uzeo, primjerice, 50 tisuća kuna, a potrošio 20 tisuća, ali bi ostatak zadržao sebi jer mu je netko od šefova rekao: Ne trebaš vraćati, ostavi sebi. Pritom oni tu razliku u novcu nisu pravdali nikakvim računima. Znači, sve je išlo bez računa. Ukupno je tako potrošeno oko dva milijuna kuna u periodu od četiri godine. Na primjer, djelatnici koji bi išli u posjet nekoj misiji napisali bi da su se vozili taksijem ili plaćali ručkove iako im je tako sve bilo plaćeno.”

Sugovornici Nacionala tvrde da nije riječ o trošku na osnovi dnevnica, već o specijalnim troškovima predviđenima za takvu vrstu putovanja.

“Oni su pored toga uredno dobivali i dnevnice. To se sve događalo prilikom posjeta misijama kao što su one u Poljskoj, Litvi, Libanonu, a moguće i prilikom posjeta Izraelu. Da su oni priložili bilo kakav račun uz to, ništa ne bi bilo sporno i nitko ne bi mogao osporiti te troškove. Međutim, oni nisu priložili nikakve račune, a uzeli su novac. I to im je netko odobrio”, tvrdi jedan od izvora.

Pojedini izvori tvrde da se ovaj slučaj pokušava iskoristiti u borbi za nasljednika zamjenika ravnatelja VSOA-e Ivice Komljena zvanog Baća. FOTO: Marko Mrkonjic/PIXSELL

No kao najveći problem ističe to što je u tim pronevjerama sudjelovalo više djelatnika:

“Svatko je nešto čapnuo i svi su upetljani. Zato je bitno da se DORH uključi.”

Isti izvor tvrdi da je cijelo izvješće o provedenom nadzoru dobio i ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, koji je u jako dobrim odnosima sa svojim bivšim nadređenim iz SOA-e Draganom Lozančićem, te da je pitanje pokušavaju li njih dvojica stopirati proširenje istrage.

“Upravo Valentino Franjić, koji je inače došao iz SOA-e i izuzetno je hvaljen i cijenjen u obavještajnim krugovima, izvijestio je Kindera o rezultatima nadzora, ali moguće da mu je netko ‘odozgor’ rekao da ništa ne javlja DORH-u”, kaže jedan od izvora. Sam Ivica Kinder, tvrde obavještajni izvori, nije nužno upetljan niti je morao znati za pronevjere, jer on je odobravao novac za različite aktivnosti svojim pomoćnicima koji su onda dalje bili zaduženi za kontrolu potrošnje.

Međutim, ako se utvrdi da sada Franjić s pozicije šefa UVNS-a, i još k tome uz pomoć Lozančića, nastoji pomoći Kinderu i sve zataškati, skandal bi mogao poprimiti šire razmjere.

UVNS inače obavlja stručne i administrativne poslove za Vijeće za nacionalnu sigurnost i Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, osigurava predsjednicima Republike i Vlade nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnog sustava Hrvatske. Bave se i nadzorom i standardima informacijske sigurnosti u RH.


Kako se zataškavanju nepravilnosti u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji priključio i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost

Nacional je još u ožujku prošle godine upozorio da se nastavlja zataškavanje nezakonitosti u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA) jer je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na sjednici održanoj 10. ožujka 2021. jednoglasno prihvatio izvješće o radu VSOA-a za 2020. godinu. Učinio je to usprkos vlastitoj jednoglasnoj odluci iz prosinca 2020., prema kojoj je u VSOA-i grubo prekršen zakon, ali i usprkos drugim saznanjima i službenim potvrdama da su u vojno-sigurnosnoj službi počinjene nezakonitosti, i to u najmanje tri slučaja u posljednje tri godine. Time se Odbor koji je imao ovlasti zatražiti odgovornost ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, priklonio stavu premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ignoriraju dokumentirana saznanja o kršenju zakona u vojnoj tajnoj službi i zasad ne pokazuju volju za sankcioniranjem odgovornih za takvo postupanje.

Prema informacijama Nacionala, vladajuća većina u Odboru, na sjednici održanoj iza zatvorenih vrata, postupila je prema direktivi premijera Andreja Plenkovića koji je HDZ-ovim članovima Odbora naložio da ne otvaraju pitanje ponašanja ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera. Premijer je to učinio usprkos činjenici da su ga nadležna tijela upozorila na ozbiljno kršenje zakona u VSOA-i. No još je neobičniji podatak da ni oporbeni članovi Odbora nisu tražili odgovornost zbog kršenja zakona, pa je izvješće VSOA-e o radu za prošlu godinu prihvaćeno jednoglasno. Cijela situacija postaje još problematičnija ako se zna da se, prema izvorima Nacionala, u izvješću VSOA-e, koje je klasificiran dokument, nisu spominjale nikakve nezakonitosti, što bi nadzornom tijelu poput nadležnoga parlamentarnog odbora morao biti razlog da preispita nije li VSOA sama prikrila nezakonito ponašanje svojih djelatnika i čelnika.

No čak tri nadležna tijela još su u prosincu 2020. konstatirala kako su u VSOA-i počinjene ozbiljne protuzakonitosti, a to su: Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS), Vijeće za građanski nadzor sigurnosnih službi te saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Izvješća UVNS-a i Vijeća za građanski nadzor upućena su predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, Saboru i glavnom državnom odvjetniku.

Nitko od državnih čelnika ništa nije poduzeo premda utvrđene nezakonitosti nipošto nisu zanemarive. Utvrđeno je, naime, da je ravnatelj VSOA-a Ivica Kinder potpisao najmanje jedan nalog za provođenje nezakonitih mjera tajnog nadzora, odnosno nezakonitog tajnog praćenja i prisluškivanja, i to zbog obračuna s osobom iz vojnog sustava koja je upozoravala na klijentelizam i nepotizam prilikom zapošljavanja i napredovanja. Povrh toga, na adrese Banskih dvora, Pantovčaka i saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost stigla je tada i predstavka anonimnih “zabrinutih djelatnika VSOA-e” koji su tu agenciju usporedili ni manje ni više nego s mafijaškom organizacijom, opisujući vrlo konkretne nepravilnosti, zbog čega su nadležni u najmanju ruku imali obvezu te navode ozbiljno provjeriti.

Nacional je od VSOA-e i Ministarstva obrane, ali i od Odbora, u ožujku prošle godine zatražio potvrdu i komentar informacije da VSOA u izvješću nije navela nezakonitosti koje su utvrdila druga nadležna tijela. Zanimalo nas je i o kakvim se nezakonitostima radi i što su VSOA i Ministarstvo obrane poduzeli da ih isprave i sankcioniraju. Odbor, koji je u prosincu 2020. jednoglasno konstatirao da je VSOA prekršila zakon, pitali smo i zašto je prihvatio godišnje izvješće o radu VSOA-e. Ali oni nisu odgovorili na upit.
Brigadni general Ivica Kinder imenovan je za ravnatelja VSOA-e 2015., a 11. srpnja 2019. mandat mu je produžen na još četiri godine te istječe u srpnju iduće godine. Ravnatelja VSOA-e supotpisom imenuju premijer i predsjednik Republike na prijedlog ministra obrane i uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Kinderu su upućeni vojni izvori spočitavali određene kadrovske poteze, između ostalog da je u VSOA-i promaknuo Neru Patrlj i Gorana Kovačića, dvije osobe koje su sudjelovale u nekim spornim špijunskim akcijama uperenim protiv organizacija civilnog društva i ljudskih prava, poput akcije Kameleon.

Kinder je prozivan i da je na poziciju svojih zamjenika, nakon što je u mirovinu otišao dotadašnji zamjenik Ivica Komljen, gurao dvojicu svojih suradnika od kojih je jedan također sudjelovao u akciji Kameleon. Riječ je bila o Tomislavu Krpanu, pomoćniku ravnatelja za analitiku, povezanom s aferom Kameleon s početka 2000-ih koju je tada otkrio Nacional. Unatoč sudjelovanju u aferi u kojoj su nezakonito prisluškivani pojedinci iz Hrvatskog helsinškog odbora, tada još uvijek ugledne nevladine udruge, Krpan je godinama napredovao u obavještajnom sustavu. Drugi Kinderov kandidat bio je Danko Mršo, pomoćnik ravnatelja za operativu, o kojem se navodi da je kadar Brune Stanića, bivšeg pripadnika SDS-a i SZUP-a koji ga je selektirao u Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju.

Komentiraj