Vladajuća koalicija u Njemačkoj bez većine, socijaldemokrati u trajnoj krizi

EPA/HAYOUNG JEON

Trenutno vladajuća demokršćansko-socijaldemokratska koalicija u Njemačkoj i dalje gubi na popularnosti i prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja bi osvojila rekordno niskih 46 posto glasova, javlja dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju.

„Demokršćanska Unija CDU/CSU je u usporedbi s prošlim tjednom izgubila jedan posto birača te bi je sada biralo 29 posto dok bi Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) biralo 17 posto građana što je dva posto manje nego tjedan dana prije“, stoji u ispitivanju javnog mnijenja što ga je za Bild am Sonntag proveo institut Emnid.

To je najniži rezultat za vladajuću koaliciju otkako Bild provodi ove redovito istraživanje.

Ostale parlamentarne stranke su zadržale svoje vrijednosti iz prethodnih istraživanja. Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) bi osvojila 15, stranka Zeleni 14, Ljevica 10 te Liberali 9 posto glasova.

I ovo ispitivanja pokazuje trend trajnog gubitka birača za SPD koji je 1998. pobijedio na saveznim parlamentarnim izborima osvojivši 33 posto glasova.

Otada se bilježi kontinuirani pad popularnosti koji analitičari povezuju s reformama socijalnog sustava u Njemačkoj pokrenutih za vrijeme vladavine Gerharda Schroedera a koji je pridonio tomu da stranku sve manje biraju radnici.

„Glavni problem SPD-a je da su izgubili prijašnje birače koji dolaze iz središta društva. Većina birača sebe vidi u sredini društva no samo 9 posto njih bi trenutno biralo SPD“, rekao je za postaju RTL Manfred Guellener iz instituta Forsa.

Komentiraj