Vlada spremna pomoći, Vučković i Medved obilaze područje pogođeno tučom

Utvrđuje se šteta nakon nevremena praćenog tučom, koje je jučer pogodilo Požeštinu. Led veličine oraha oštetio je krovove, automobile, uništio poljoprivredne kulture, rušila su se drveća i električni stupovi. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je brzu pomoć Vlade.

U Požegu su stigli ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Sastali su se sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Željkom Glavićem.
Ministrica Marija Vučković je još jednom izrazila žaljenje što je ovaj kraj pogodila još jedna teška nepogoda s velikim posljedicama, manje od mjesec dana nakon prve.

“Stambeni objekti su stradali, stradala je gospodarska aktivnost u kojoj veliku ulogu ima poljoprivreda ali i drvoprerađivačka industrija. Posljedice su velike. Mi sad moramo pričekati prve procjene, prema riječima županice ali i lokalne samouprave oni su prionuli poslu, kako bismo u vladi imali prve procjene koje će se poslije i dorađivati. Pored onih redovitih mjera Ministarstva poljoprivrede koje pomažu u osiguranju i obnovi poljoprivrednog potencijala sasvim je jasno da je ovdje potreban dodatni angažman. Ova će Vlada brzo intervenirati s dodatnim mjerama”, poručila je ministrica Vučković.

Poljoprivreda kao strateška djelatnost

“Ministarstvo će pomoći poljoprivrednicima da brže obnove ovaj poljoprivredni potencijal ali sam potpuno svjesna da im je potrebna dodatna podrška i pomoć, da treba preživjeti, održati poljoprivredno gospodarstvo. Za hrvatsku Vladu i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića poljoprivreda je strateška djelatnost i mi ćemo dodatno i brzo pomoći s prve iduće sjednice vlade i u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave”, najavila je.

Elementarna nepogoda
“Ja vjerujem da su se ovim ispunili svi elementi za proglašenje elementarne nepogode, naravno pričekat ćemo zahtjeve jedinica lokalne samouprave i proceduru koja mora proći”, rekla je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica.

I građani i dežurne službe od jučer su na nogama. Čiste se ulice, sanira ono što se može.

“Svi su na terenu i vatrogasci, HEP, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, sve gradske i županijske službe, grad je cijeli razbijen i nije lako sanirati”, kaže Željko Glavić, požeški gradonačelnik.

Pomoć je obećala i hrvatska Vlada jer štetu takvih razmjera iz lokalnih proračuna nemoguće je sanirati.

Komentiraj