Vlada: “Presuda Sanaderu i Hernadiju nema učinke na ugovore između Hrvatske i MOL-a”

Prema mišljenju radne skupine pravnih fakulteta, pravomoćna presuda Zsoltu Hernadiju i Ivi Sanaderu ne ugrožava ugovor između Hrvatske i MOL-a. Mišljenja DORH-a su istoznačna.

Vlada je 21. studenog 2022. zatražila Izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenja o ništetnosti ugovora s MOL-om temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) putem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade i četiri hrvatska pravna fakulteta. U mišljenju izraženo od radne skupine, presuda Sanaderu i Hernadiju ne ugrožava ugovore između Hrvatske i MOL-a.

Za sada prednjače razlozi za valjanost arbitražnih klauzula iz ugovora s MOL-om. Stoga, prema pravnim fakultetima, kao objašnjava Vlada, ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske da odlučuje po tužbi Hrvatske protiv MOL-a. Bitno je, po mišljenju pravnih stručnjaka, da se naknada štete iz pravorijeka ICSID-a podmiri. Samo mišljenje napravili su profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu 16. siječnja, te je Vladi dostavljeno 26. siječnja. U svrhu transparentnosti, sva pravno mišljenja o slučaju Mol do sada su objavljena.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]