Vlada će triput godišnje izvještavati Sabor o Stožeru, Selak Raspudić nezadovoljna

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je najavio da će vladajuća većina zaključkom obvezati Vladu da periodički Saboru podnosi izvještaje o provođenju i učincima epidemoloških mjera, počevši sa sjednicom u siječnju.

„Klub zastupnika HDZ-a će, zajedno s klubovima zastupnika vladajuće većine, sutra odmah nakon usvajanja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti uputiti u saborsku proceduru zaključak kojim ćemo obvezati Vladu da na početku iduće sjednice u siječnju izvijesti Sabor o učincima provedbe mjera na zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Zaključkom ćemo tražiti da to učini i u lipnju iduće godine, kao i na početku jesenje sjednice Sabora u rujnu“, izjavio je Bačić novinarima u Saboru, dodavši da je to u jučerašnjoj raspravi najavio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Tražit će, pojasnio je, da dok traje epidemija Vlada sukcesivno izvješćuje Sabor u učincima i provedbi Zakona. „Ocjenjujemo da su, nakon jučerašnje rasprave o dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, saborski zastupnici i kompletna javnost upoznati sa svim aktivnostima Vlade tijekom ove zdravstvene krize. Osim toga, hrvatska javnost je na svakoj sjednici Vlade kroz prvu točku dnevnog reda i rad Stožera civilne zaštite putem njihovih konferencija za medije na dnevnoj razini upoznata s aktivnostima Stožera i svim podacima o oboljelima, umrlima i oporavljenima“, smatra Bačić.

Po Bačićevu mišljenju, rad Stožera je prilično transparentan. “Sutrašnjim zaključkom zatražit ćemo da nas Vlada sukcesivno, periodički izvještava o provedbi i učincima svih mjera, čime želimo još jednom jasno pokazati da nam je itekako stalo da zastupnici u Hrvatskom saboru budu uredno izvještavani o provedbi mjera. Do sada smo, kroz razne zakonske prijedloge o tome u ovom sazivu već osam puta raspravljali, a i dalje ćemo raspraviti”, poručio je Bačić oporbenjacima, dodavši da ni u jednoj zemlji Europe parlament ne sudjeluje u kreiranju pojedinačnih mjera nego samo donosi zakonski okvir za njih.

Zahtjev oporbe da ih se uključi u razgovore o izlasku iz krize prouzročene epidemijom koronavirusa i u rad Stožera, Bačić je popratio navodom da su priliku za iznošenje svojih stajališta, ideja i prijedloga imali i u prošlom i u ovom sazivu Saboru prilikom mijenjanja zakona uslijed zdravstvene i ekonomske krize, a imat će ih dalje. Istaknuo je da će vladajući prihvatiti svaki kvalitetan prijedlog oporbe, a u prilog tome napomenuo je da su kod nedavnih izmjena Ovršnog zakona prihvatili SDP-ov amandman kojim se Vladi daje mogućnost da ponovno uvede moratorij na provođenje ovrha dok traje epidemija. Istaknuo je da je 28 zakonskih prijedloga vezanih uz gospodarstvo i zdravstvo o kojima je Sabor raspravljao u devet mjeseci bila prilika oporbi da nešto kaže i podnese amandmane.

Takvom najavom, međutim, nije zadovoljna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić (Klub Mosta), koja je u četvrtak izrazila nezadovoljstvo najavom da će Vlada izvješća o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite upućivati Saboru svega tri puta godišnje, a prvi put tek u siječnju iduće godine.

“Ako se može u Njemačkoj podnositi izvješće jednom u tri tjedna, zašto se u Hrvatskoj ne može barem jednom mjesečno”, upitala je Selak Raspudić reagirajući na najave iz Kluba zastupnika HDZ-a da će se tri puta godišnje u Saboru podnositi izvješće o radu Stožera, a prvi put u siječnju iduće godine.

Klub zastupnika Mosta ovoga je tjedna, u ime cijele oporbe, zatražio da se izvješće o radu Stožera podnese prije uvođenja kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera, koje stupaju na snagu u subotu.

Oporba traži parametre i analizu istraživanja koja će objasniti građanima zašto se uvode baš ove invazivne mjere, sprječava privatnost doma i udara na džep građana. Sve su pristojne zemlje svojim građanima objasnile nedvosmislene kriterije na temelju kojih uvode pojedine mjere, izjavila je Selak Raspudić novinarima u Saboru.

Nije joj jasno ni zašto su vladajući odlučili da se o radu stožera izvještava svega tri puta godišnje – u siječnju, lipnju i rujnu.

“Prvo izvješće će doći nakon Nove godine, što znači da će se sada nove mjere progurati bez ikakvih kriterija i objašnjenja. Iduće izvješće očekuje se tek u lipnju kada će, nadamo se, situacija biti mnogo bolja”, kaže Selak Raspudić.

Smatra da se sprječavanjem podnošenja izvješća Saboru onemogućava zastupnike da pomognu Vladi kako bi donijela najbolju moguću odluku i mjere u kriznom trenutku.

 

Komentiraj