Više od 400 nogometaša zbog bankrota klubova zatražilo pomoć FIFA-e i FIFPro-a

Svjetska nogometna organizacija (FIFA) i svjetski sindikat nogometaša (FIFPro) su u veljači ove godine ustanovili fond za pomoć profesionalnim igračima koji nemaju mogućnost povlačenja neisplaćenih plaća iz kluba.

Za sada se za pomoć prijavio 441 nogometaš, a čak 89% njih je povezano s nekim europskim klubom dok ih 9% otpada na ostatak svijeta. Isplate se u načelu vrše jednom godišnje, a prijave za ovu godinu su putem web stranice FIFPro-a moguće do konca mjeseca lipnja. Nakon toga će pristigle prijave i dokumentaciju proučiti odbor kojeg čine predstavnici FIFA-e i FIFPro-a koji i odlučuju o opravdanosti zahtjeva.

Pomoć je namijenjena onim igračima čiji slučajevi datiraju od 2015. godine do danas. Igrač je tom prilikom dužan dostaviti dokumente iz kojih je očita apsolutna nemogućnost vraćanja plaće od strane kluba nakon odluke pravosudnog tijela ili suda. U svom zahtjevu za naknadu igrači trebaju priložiti svu dokumentaciju i dokaze kojima raspolažu, kao što su kopije odgovarajućeg ugovora o radu odnosno obavljanju sportske djelatnosti, sudsku odluku, sažetak situacije i podatke o statusu kluba.

Fond do 2022. godine ukupno raspolaže sa 16 milijuna dolara koja su raspoređena na način da se 3 milijuna odnosi za 2020., 4 milijuna za 2021., 4 milijuna za 2022. godinu dok je 5 milijuna dolara predviđeno za razdoblje od srpnja 2015. do lipnja 2020. godine.

Komentiraj