Zašto je uhićena sutkinja Trgovačkog suda? Tko nadzire stečajne upravitelje? Treba li mijenjati Stečajni zakon? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika Mislava Togonala u kojoj su gostovali: ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić i novinarka Telegrama Ana Raić-Knežević.

Željku Šariću navodi SOA-e da je identificirala 20 sudaca koji su sigurnosni problem Hrvatske jako zvone na uzbunu. Taj fantomski popis nije nigdje prezentiran, a davanjem brojke od 20 sudaca, sumnjiče se svi suci. Ministra Bošnjakovića zabrinjava što je SOA objavila, ali još više zašto je sve ostalo samo na tome.
Broj slučajeva u kojima je došlo do oduzimanja imuniteta sucima i njihove osude je mali, a tipično je za medije da te slučajeve prezentira na tendenciozan način i zaključuje da to obilježava sudstvo, rekao je Željko Šarić. Dodao je kako metodologija ocjenjivanja sudaca dodjeljivanjem bodova daje površnu i fragmentiranu sliku o kvaliteti sudačkog rada. Nije moguće postići nikakav aritmetizirani sustav kojim bi se to izračunalo, smatra Šarić. U Hrvatskoj ne postoje izvanserijski suci i dominira solidna osrednjost, kaže Šarić, a razlog zašto ih ima puno više nego – primjerice – u Danskoj ili Irskoj – je zato što su u tranziciji nastali brojni novi pravni odnosi koje treba regulirati.

Komentiraj