VIDEO: ŽELJKO ŠARIĆ (DSV): SOA radi fantomske popise korumpiranih sudaca

HRT

Zašto je uhićena sutkinja Trgovačkog suda? Tko nadzire stečajne upravitelje? Treba li mijenjati Stečajni zakon? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika Mislava Togonala u kojoj su gostovali: ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Državnog sudbenog vijeća Željko Šarić i novinarka Telegrama Ana Raić-Knežević.

Željku Šariću navodi SOA-e da je identificirala 20 sudaca koji su sigurnosni problem Hrvatske jako zvone na uzbunu. Taj fantomski popis nije nigdje prezentiran, a davanjem brojke od 20 sudaca, sumnjiče se svi suci. Ministra Bošnjakovića zabrinjava što je SOA objavila, ali još više zašto je sve ostalo samo na tome.
Broj slučajeva u kojima je došlo do oduzimanja imuniteta sucima i njihove osude je mali, a tipično je za medije da te slučajeve prezentira na tendenciozan način i zaključuje da to obilježava sudstvo, rekao je Željko Šarić. Dodao je kako metodologija ocjenjivanja sudaca dodjeljivanjem bodova daje površnu i fragmentiranu sliku o kvaliteti sudačkog rada. Nije moguće postići nikakav aritmetizirani sustav kojim bi se to izračunalo, smatra Šarić. U Hrvatskoj ne postoje izvanserijski suci i dominira solidna osrednjost, kaže Šarić, a razlog zašto ih ima puno više nego – primjerice – u Danskoj ili Irskoj – je zato što su u tranziciji nastali brojni novi pravni odnosi koje treba regulirati.

Komentiraj