VIDEO: PRIJEM KOD PREDSJEDNICE Odlikovanja za pozitivni dio Hrvatske

epa

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske iz područja društvenih djelatnosti, javlja HRT (VIDEO).

Više od stotinu priznanja primili su sportaši, profesori, udruge i institucije, koji su svojim radom i uspjesima pridonijeli promidžbi ugleda naše zemlje u svijetu.

Nagrađeni su, među ostalima, zlatna vaterpolska reprezentacija i svjetska kraljica u bacanju diska Sandra Perković te brončani u bacanju kugle Stipe Žunić.

Na državničkim posjetima često s ponosom ističem međunarodne uspjehe hrvatskih sportaša i zato nije floskula kada govorimo o sportašima kao veleposlanicima naše domovine. Hrvatska je sportski fenomen po uspješnosti svojih sportaša s obzirom na broj stanovnika i upravo oni dokazuju kako veličina zemlje nije određena površinom i brojem stanovnika, a posebno bih istaknula paraolimpijce i njihove uspjehe, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Sportaši, znanstvenici i umjetnici predstavljaju Hrvatsku diljem svijeta kao zemlju velikih potencijala, često mnogo većih negoli smo i sami svjesni. Vaša su postignuća još veća ako znamo da se po ulaganjima u sport, znanost i kulturu ne možemo uspoređivati s mnogim bogatijim državama. Neprestano ponavljam kako naša domovina ima izvanredne ljude čiji vrijedni rad nije poznat širokoj javnosti – znanstvenike, informatičare, etnologe, profesore i zdravstvene radnike. I dok se u našem javnom prostoru često ističu negativni primjeri, mislim da je potrebno isticati uspješne i požrtvovne ljude radi optimizma i samopouzdanja koje nam je potrebno u suvremenom društvu, istaknula je.

Odlikovanje su, među ostalima, dobili i Gradski muzej Vukovara, Zavičajni muzej Konavala, zadarska klapa Intrade i drugi.

U ime nagrađenih zahvalila je olimpijska i svjetska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković. Ova priznanja za sve nas su poticaj da i dalje budemo najbolji u onome što radimo. Hvala vam na priznanjima kojima se ponosimo, kao što se svaki put ponosimo kad čujemo našu himnu na pobjedničkom postolju, a svi mi danas stojimo na tom postolju. Još jednom zahvaljujem u ime svih nagrađenih i želim vam puno uspjeha kako bismo zajedno bili dio pozitivne Hrvatske, rekla je Sandra Perković.

Komentiraj