VIDEO: Predstavljanje rada Savjetodavne službe za pitanja otpada na Danima Beča u Zagrebu

Grad Beč

U Gradu Zagrebu će se od 28. do 30. studenog održati Dani Beča, a njihov središnji dio predstavlja dvodnevna konferencija u prostorijama Hrvatske akademije za znanost i umjetnost na Zrinjevcu.

Teme konferencije su planiranje grada s smart city aspekta, energetska sanacija zgrada pod spomeničkom zaštitom, start-upovi, turizam u doba ekonomije dijeljenja, PR-mjere u području gospodarenja otpadom te integracija izbjeglica.

Pravilno zbrinjavanje i gospodarenje otpadom u Beču je već godinama prioritetna zadaća gradske uprave. A, kako bi tu zadaću uspješno i ispunila potrebna joj je suradnja svih građana.

Grad Beč stoga je razradio opsežan paket mjera informiranja i educiranja građana o svim aspektima zbrinjavanja otpada. Edukacija započinje već u vrtićkoj dobi, a za provedbu svih mjera zadužena je Savjetodavna služba za pitanja otpada.

Savjetodavna služba osnovana je 1990. godine u isto vrijeme kada je otvorena i posebna savjetodavna telefonska linija Misttelefon. Ubrzo su uslijedila i savjetovanja u vrtićima, školama i prilikom manifestacija.

Neki od najupješnijih projekata koje zaposlenici službe ističu su Festival otpada, godišnja akcija proljetnog čišćenja grada ‘Beč posprema’, dječja predstava ‘Vragolan otpadan’ i digitalni eko kviz (Müllquiz).

“Projekti su jako uspješni i svake ih se godine automatski unaprijed dogovara. Stalno radimo i na novim radionicama. Osim toga u svoje radionice pokušavamo sve više uključiti i digitalne medije koje mladi posebno vode, npr. naš digitalni kviz o otpadu“, ističe gospođa Ingrid Pirgmayer, koja će u sklopu konferencije predstaviti rad svoje službe.

Ingrid Pirgmayer naglašava kako građani jako dobro reagiraju na njihovu savjetodavnu ponudu. “Postoji velika ponuda na najrazličitije teme za različite dobne skupine, tako da tu svatko može naći nešto za sebe. Godišnja akcija proljetnog čišćenja grada ‘Beč posprema’ kao i Festival otpada svake godine privlače tisuće posjetitelja“.

Jedan od glavnih posjetiteljskih magneta Festivala otpada je i band bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavane otpada MA 48 koji sačinjavaju sami zaposlenici poduzeća. Osnivanje ovog banda još je jedna od mjera kojom Grad Beč nastoji građanima zbrinjavanje otpada učiniti zanimljivim i pristupačnim.

Na konferenciju se mogu prijaviti svi zainteresirani: https://danibeca.paideia-events.com/

Komentiraj