VIDEO: Devet novih oboljelih, ukupno 2039, preminule četiri osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je  najnovije informacije oko koronavirusa u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 9 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 2039 oboljelih.

Obavljeno je 32817 testiranja, u posljednjih 24 sata 1195. Od jučer su preminule četiri osobe, pa je ukupan broj preminulih 59, na respiratoru ih se nalazi 21, dok je ozdravilo 1166. Hospitalizirane su 303 osobe.

Preminule su dvije žene u KBC Split (1923. i 1931. godište), jedna osoba u Koprivnici (1937. godište) te jedna osoba u Klinici ‘Fran Mihaljević’ u Zagrebu (1937. godište). Sve su, naglasio je ministar, bolovali od kroničnih bolesti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je prvi dan prve mjere popuštanja. ”Inspekcije obilaze objekte diljem Hrvatske, a prve informacije govore da se svi pridržavaju mjera i rade bez većih nedostataka. Ono što se utvrdi kao nedostatak, odmah se i riješi”, rekao je.

Na novinarsko pitanje o festivalima i sajmovima na Jakuševcu rekao je: “Oktoberfest je jedan ogroman festival na koji dolazi više milijuna posjetitelja iz svijeta i Europe. Mi u ovom trenutku ne možemo ni potvrditi ni opovrgnuti, to ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali tko god nešto dugoročno želi planirati, bolje je da ne planira tako nešto, ako je nešto kratkoročno može se pričekati. Ja bih preporučio da se ne planira ako se nešto održava za šest mjeseci, nemoguće je znati. O Hreliću, zasad nećemo popuštati mjere koje se tiče takvih događaja, to će biti negdje pri kraju popuštanja mjera ako situacija to dozvoli”, kazao je.

Na pitanje politizira li se Stožer uoči izbora, Božinović je rekao da već dva mjeseca komuniciraju o koronavirusu koji je zahvatio cijeli svijet. “Dajemo vrlo precizne informacije kako organizirati život sve u cilju zaštite zdravlja i života, a sada smo ušli u novu fazu, fazu popuštanja u kojoj ovaj stožer ima i delikatniju ulogu. Iz dana u dan ćemo pratiti kako se situacija razvija, a sve s ciljem da se više ne vratimo u ona restriktivna rješenja”, rekao je.

Dodao je da politizacija može doći samo kroz pitanja. ”Ona može doći samo od onih kojima ona odgovara. Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo niti će biti”, odlučno je rekao.

Capak je najavio da će i rekreativni sport vrlo brzo doći na red, ali da mora biti oprezno i u fazama. Na opasku da ima i beskontaktnih sportova, Capak je rekao da se može raspravljati o tome je li tenis beskontaktni sport. ”Kad igrač baci lopticu ispred svojih usta, pa napuca, pa drugi igrač baci ispred svojih usta”, opisao je.

Za kirurške maske rekao je da se ne smiju prati, a da ih kirurzi mijenjaju svaka dva sata. Za pamučne maske rekao je da se mogu prati i višestruko koristiti, ali se treba skinuti kad bude vlažna. Ponovio je da te maske nemaju stopostotnu zaštitu, ali je korisna da se ne šire kapljice i aerosol.

O mogućem drugom valu, Capak je rekao: “Postoje različiti scenariji. Znate da je stariji brat od korone iznenada nestao, ali on je imao drugačije simptome. On seširio tek kad su postojali siimptomi, ovaj je zločestiji virus, širi se i bez simptoma. Ako se nakon ljeta virus vrati s istim karakteristima vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala. Ali tada ćemo već znati neke stvari možda. Ako se s virusom nešto ne promijeni možemo očekivati drugi val”.

Dodao je da rade preporuke za škole i imaju gotovu verziju, ali ih još nisu iskomunicirali s Ministarstvom. “Kada to napravimo, onda ćemo reći nešto više. Sutra ću to dati. U preporukama nećemo razraditi sve detalje i sve mogućnosti koje postoje”, rekao je.

Ministar Beroš komnetirao je Dom u Splitu. “Sumnjam da mogu komentirati aktivnosti splitskog stožera. Mislim da bi trebali napraviti malu retrospekciju. Prošli tjedan je WHO rekao da je više od pola smrti u vezi s domovima. Sretan sam kao član stožera na sve naše rezultate, u vrhu smo obrane. Kako će biti surtra doista ne znam. Moramo biti spremni na sve. Sve što smo dosad radili radili smo promišljeno i željeli smo polučiti najbolji mogući rezultat. Radili smo ono što smo najbolje znali. Što se tiče transparetnosti, mislim da smo pokazali da jesmo transparentni”, rekao je.

Božinović je rekao da se trgovine vraćaju na radno vrijeme koje su imali prije, samo da će oni koji rade više od 10 sati morati imati pauzu. ”Sve je jasno”, zaključio je.

Capak je govorio i o ‘korona-putovnicama’ za turizam. “Mi smo čuli za tu inicijativu i prodiskutirali smo to. Pozitivan nalaz antitijela u krvi značui da je osoba bila u kontaktu s virusom, ali nije garancija ne može biti putovnica da ta osoba ne može prenijeti infekciju. Oni koji su preboljeli mogu sa puno manjim rizikom hodati okolo, ali prema našim saznanjima nije stopostotna garancija. Mi uvodimo serološke testove i oni će se moći vrlo skoro obaviti.

Moje razmišljanje je to da ne postoji znanstveni dokaz da osoba koja ima antitijela nije širitelj. Imamo osobe koje su više od 30, 40 dana pozitivni na PCR testu, mi ne znamo jesu li oni zarazni i dalje. Ne znamo ni zašto su tako dugo pozitivni, pa bismo vas molili za još malo vremena… “, kazao je.

Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ odgovorila je na pitanje o plazmi. “Kad nemate lijek niti cjepivo, onda se ograničeno proimjenjuje plazma. MOrate imat zdravog čovjeka da biste mu mogli izvaditi krv, pitanje je koliko njih bi uopće bilo spremno. Ovo što je Capak spomenuo, trebat će vidjeti koja je zaštitna vrijednost te plazme. Ne može se još reći da je potvrđena učinkovitost plazme u plazmi je bitno da imaju antitijela na novi koronavirus.

To je jedna od opcija liječenja kad nemate ništa drugo. To neće biti nešto s čim se može masovno ljude zaštititi i liječiti”, rekla je Markotić.

Komentiraj