VIDEO Amerikanci se opraštaju od Johna McCaina

epa

Sjedinjene Američke Države opraštaju se od bivšeg republikanskog senatora Johna McCaina, “američkog junaka”, nakon sedmodnevnog odavanja počasti na kojemu je bio zapažen izostanak predsjednika Donalda Trumpa, javlja HRT (VIDEO).

Od McCaina su se oprostili članovi njegove obitelji, njegovi prijatelji i kolege iz obaju političkih tabora. Govorili su i dva bivša predsjednika Barack Obama i George W. Bush. Oni su obojica politički rivali McCainaeu u njegovim utrkama za Bijelu kuću.

Raspored odavanja počasti tijekom sedam dana isplanirao je sam John McCain.
Umro je 25. kolovoza u 81. godini, u svojoj državi Arizoni, nakon jednogodišnje borbe s tumorom mozga. Prije smrti je rekao da ne želi da mu na ispraćaj dođu Trump i Sarah Palin, njegova potpredsjednička kandidatkinja na izgubljenim izborima 2008. za koju je u posljednjem svesku svojih memoara rekao da žali što ju je izabrao.

McCain je prošle godine posjetio više od 27 država, a i Hrvatska je bila među njima.

John McCain je u očima svojih prijatelja, republikanaca i demokrata, bio simbol političke tradicije potpuno drukčije od Trumpove. “Američki junak”, sin i unuk admirala, bio je zarobljen i mučen u Vijetnamskom ratu a zatim je počeo 35-godišnju karijeru u Kongresu. Unatoč našim razlikama, zajednička nam je vjernost nečem višem, idealima za koje su se borili i žrtvovali čitavi naraštaji Amerikanaca i useljenika,rekao je o njemu Barack Obama.

McCain će biti sutra sahranjen u Annapolisu u mornaričkoj akademiji gdje je njegova karijera javnog službenika počela prije više od 60 godina. To će biti privatna ceremonija, samo za obitelj i najuži krug prijatelja.

Današnji obred u katedrali bip je posljednji javni oproštaj od Johna McCaina.

U Kongresu se od sina se oprostila i 106-godišnja Roberta McCain

Američki Kongres u petak je odao počast senatoru McCainu, sjećajući ga se kao ustrajnog borca za svoje ideale, koji nikad nije izgubio smisao za humor i sposobnost nadahnjivanja drugih. Među 10.000 ljudi koji su u Kongresu odali počast McCainu bila je i njegova 106-godišnja majka Roberta McCain.

Komentiraj