ČUDO: Vesna Vulović preživjela je pad aviona s visine od 10.000 metara

Bila je srijeda i pet poslijepodne, dana 26. siječnja 1972. godine, kada se srušio JAT-ov avion na letu Kopenhagen – Zagreb – Beograd, a jedina je preživjela stjuardesa Vesna Vulović. Ekspolozija se zbila iznad sela Srpska Kamenica u tadašnjoj Čehoslovačkoj, na više od 10.000 metara visine. Vulović je čudom preživjela pad kao jedina od šest članova posade i 22 putnika, uprkos malim izgledima koje su joj davali liječnica zbog povreda među kojima su bile fraktura lubanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena. Nakon nekoliko operacija i višemjesečnog oporavka, ona se vratila u JAT, ali više nije radila kao stjuardesa.

“Naš avion doleteo je iz Stokholma, u Kopenhagenu je bila smena, mi smo preuzeli avion sa bombom. U to vreme se u avion ulazilo kao u autobus, mogli ste ući na svim usputnim stanicama, a mere kontrole nisu bile kao danas. Posle moje nesreće uvedena su nova pravila.”

Vesna je pamtila dobro svoje kolege. Jedan je u Kopenhagenu kupio svojoj supruzi bundu i poveo Vesnu da je proba, a drugi joj je neprestano pričao o sinu i kćeri, kao da je osjećao da ih više neće vidjeti. Nakon pada, prvi ju je u šumi našao lugar Bruno, te je njegova unuka dobila ime Vesna.
Vesna Vulović je kasnije postala nacionalni heroj u Jugoslaviji.

Komentiraj