Venezuela potvrdila smrt časnika za kojeg je oporba tvrdila da je mučen

Vlasti u Venezueli potvrdile su u subotu navečer smrt časnika za kojeg su oporbeni čelnici i članovi njegove obitelji tvrdili da je mučen u pritvoru u kojem se našao zbog navodne upletenosti u udar protiv predsjednika Nicolasa Madura.

Smrt mornaričkog časnika Rafaela Aoste dogodila se uoči posjeta UN-ove visoke povjerenice za ljudska prava Michelle Bachelet koja istražuje kršenja prava, počevši od ubojstava bez suđenja do nestanaka osoba.

Glavni tužitelj Tarek Saab napisao je na Twitteru kako njegov ured otvara istragu o slučaju, no nije naveo uzrok smrti.

Aosta je na saslušanju u petak bio jedva pri svijesti nakon što je bio fizički zlostavljan i mučen, rekla je njegova žena Waleska Perez u intervjuu za televiziju u Miamiju, te dodala kako je potom premješten u vojnu bolnicu.

“Toliko su ga mučili da su ga ubili”, rekla je Perez za EVTV Miami, koja je razgovor prenosila i na Instagramu. Rekla je kako je Aosta uhićen 21. lipnja.

Maduro je prošloga tjedna kazao da su časnici, uz podršku opozicijskih političara i stranih čelnika, udružili u svrgavanju njegove vlade.

Vladajuća Socijalistička stranka odgovorna je za gospodarsko propadanje nekoć prosperitetne nacije. Maduro tvrdi da su probleme uzrokovale sankcije koje je nametnuo američki predsjednik Donald Trump.

Maduro smatra kako je Venezuela neopravdano predmet kritika stranih vlada te insistira na tome da njegova vlada istražuje i kažnjava kršenja ljudskih prava.

Opozicijski čelnik Juan Guaido, koji se u siječnju pozvao na ustav kako bi se proglasio privremenim predsjednikom, rekao je da je Aosta ubijen te kako je to novi dokaz kako Madurovi suradnici odbijaju poslušati zahtjeve za smjenu vlasti.

“Zar oni ne čuju? Iz grobova, iz podruma u kojima su ljudi mučeni, narod poziva na promjenu”, rekao je Guaido.

Komentiraj