Veljo Ostojić: “Prioritetni cilj bi nam trebao biti da Hrvatska što prije ‘dođe u zeleno'”

Predsjednik Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljo Ostojić u utorak je za emisiju HRT-a ‘Dobro jutro, Hrvatska’ komentirao aktualnu temu o cijepljenju i COVID putovnicama.

Ostojić smatra da bi COVID putovnicu trebali dobiti oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli koronavirus te oni koji su se neposredno prije putovanja testirali PCR testom.

“Prvo treba definirati što je to COVID putovnica. Po mom sudu, ako je to nekakav preduvjet za prelazak granica, onda je tu riječ o diskriminaciji, a ako je riječ o dokumentu koji će onima koji su se cijepili omogućiti brži i lakši prelazak granice ja sam za to”, kazao je.

Ostojić je naglasio kako bi Hrvatskoj trebao biti prioritet da zemlja što prije ‘dođe u zeleno’. “Tako pokazujemo da upravljamo epidemiološkom situacijom i da smo sigurna zemlja”, istaknuo je te dodao da je važno pratiti epidemiološku situaciju, a da bi se kriteriji za prelazak granica trebali zajednički definirati na razini Europe.

Iako je promidžbena kampanja o cijepljenju turističkih djelatnika kao uvjetu za status sigurne destinacije već pokrenuta, Ostojić smatra turistički djelatnici nikada neće biti sto posto procijepljeni.

“HUT je napravio anketu zajedno s Udrugom hotelijera i Kamping udrugom Hrvatske i negdje oko 70 posto zaposlenika je prije mjesec dana iskazalo interes za cijepljenjem”, kazao je Ostojić.

“Nadamo se kako će to biti tijekom travnja kako bi spremni i procijepljeni ušli u glavnu sezonu”, rekao je te dodao da će organizirano cijepljenje turističkih radnika vjerojatno krenuti nakon što se procijepe prva i druga prioritetna skupina.

Komentiraj