Velike globe za organizatore referenduma u Kataloniji

Epa

Španjolski ustavni sud je objavio u četvrtak da je odredio globe od 6000 do 12.000 eura dnevno dvadesetčetvorici organizatora o samoodređenju Katalonije predviđenom 1. listopada.

Ta odluka koju su suci donijeli jednoglasno je posljednja od brojnih mjera poduzetih u svrhu zaustavljanja organiziranja zabranjenog referenduma, kojeg katalonska separatistička vlada kani održati.

Globa od 12.000 eura dnevno je određena katalonskom potpredsjedniku Orilou Junquerasu, zamjeniku katalonskog ministra gospodarstva Josepu Maria Joveu  koji je uhićen u srijedu, kao i sedmorici članova izbornog povjerenstva, sve do poštivanja odluka suda.

Petnaest članova teritorijalnih izbornih povjerenstava će morati platiti globe od 6000 eura dnevno kao i dužnosnica izbornog procesa Montserrat Vidal.

Globe Joevu i Vidal će biti na snazi sve dok oni ne dokažu pred sudom da su poništili odluke i mjere koje krše obustavu  referenduma, navodi se u priopćenju.

Sud je tako po prvi puta u djelo proveo reformu iz 2015. koja mu daje ovlasti da odredi globe vlastima i dužnosnicima koji krše sudske odluke, a daje mu  i mogućnost suspendiranja s funkcija.

Španjolska civilna garda je uhitila 14 dužnosnika katalonske vlade tijekom velike policijske operacije kada je zaplijenjeno blizu 10 milijuna glasačkih listoća 50-ak kilometara od Madrida.

Komentiraj