Velika retrospektiva Woodyja Allena u kinu Tuškanac

Goran Stanzl/PIXSELL

U sklopu retrospektivnog programa “Portreti: Duhoviti univerzum Woodyja Allena”, kino Tuškanac od 7. do 15. siječnja prikazuje čak 17 filmova jednog od najznačajnijih redatelja američke i svjetske kinematografije.

Od pedesetak filmova koliko ih je Allen režirao od početka šezdesetih za retrospektivu u “Tuškancu” izabran je dio njegova opusa nastao od 1971. do 1993. godine.

Kako je najavljeno iz tog zagrebačkog kina, riječ je o filmovima koji su stekli planetarnu popularnost svojom komikom, isprva kao posvete luckastoj, anarhičnoj komediji, a kasnije duhovitim prikazom neurotičnog, ciničnog i brbljavog urbanog intelektualca židovskog podrijetla u New Yorku suočenog s ljubavnim poteškoćama, moralnim, intelektualnim i filozofskim dvojbama.

“Slijedom toga, većinu kasnijih filmova odlikuje suzdržanija, verbalna komika, iznimna lakoća pripovijedanja, izvrsni dijalozi, sjajne glumačke kreacije, nezaobilazna jazz glazba, komička analiza visoke i popularne kulture, inteligentan prikaz složenih međuljudskih odnosa, snažan utjecaj europske filmske tradicije razvidne u brojnim aluzijama, citatima”, napominje se u najavi.

Program otvara 7. siječnja jedan od njegovih najuspjelijih uradaka, humorna drama nominirana za Oscara “Zločini i prekršaji” (1989), u kojoj Allen na pesimističan i filozofičan način elaborira teze o nepravednosti života, o tome kako se zločin isplati.

Uoči prve projekcije uvodnu riječ održat će filmolog Nikica Gilić.

Uslijedit će posveta nijemofilmskoj komediji i SF-u “Spavač” (1973), izlet u Allenovo djetinjstvo uz film “Dani radija” (1987), humorna drama “Sjećanja na zvjezdanu prašinu” (1980), humorna romantična drama “Muževi i žene” (1992),  lažni dokumentarac “Zelig” (1983), te parodija ruskih književnih klasika “Ljubav i smrt” (1974).

Za kraj tjedna, u petak, prikazuju se romantična komedija nagrađena Oscarom “Annie Hall” (1977) i humorna egzistencijalna drama “Manhattan” (1979), a u subotu još jedna Oscarom ovjenčana humorna drama “Hannah i njezine sestre” (1986), te fantastična romantična komedija nagrađena u Cannesu “Purpurna ruža Kaira” (1985).

Retrospektiva donosi i komediju “Broadway Danny Rose” (1984),  drame “Interijeri” (1978) i “Druga žena” (1988), omnibus komediju i veliki kino hit “Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu…a niste se usudili pitati” (1972).

Program će 15. siječnja zatvoriti dva filma, apsurdna satirična komedija “Banane” (1971) i komični triler “Manhattanski krimić” (1993).

Komentiraj