VAPAJ VRGORČANA ZBOG MIGRANATA Krstičević “Vojska je spremna”

Situacija se ne smiruje na području Vrgorske krajine što se tiče dolazaka migranta, piše Slobodna Dalmacija.

Samo nekoliko dana nakon što je 25-godišnji Sirijac u Orahu ukrao Opel Astru ispred kuće mladog poljoprivrednika Mate Vujčića, zatim udario s njom u brdo i uništio je, jedna je skupina migranata pokušala provaliti u dva kombija u samom središtu Vrgorca.

Pune ruke posla ima policija s obje strane granice. Tako su u srijedu navečer pripadnici DGS-a u hercegovačkom Prologu, nekoliko stotina metara od hrvatske granice, uhvatili skupinu od 26 migranta koji su se spremali ući u Hrvatsku.

U isto vrijeme djelatnici Policijske postaje Vrgorac na području Vina uhvatili su još desetak migranata.

U Banji, ali i nekim drugim pograničnim selima, zabilježene su krađe odjeće koja se sušila ispred kuća.

Strah se uvukao u ljude, svi navečer zaključavaju vrata, provjeravaju što je s automobilima ispred kuća. Posebno je teško onim ljudima koji su već u godinama i sami žive.

Nova migrantska ruta u kojoj sudjeluju sitni krijumčari i kriminalci ide od Mostara preko Ljubuškog do Crvenog Grma i Prologa, onda dalje preko polja Rastok ili brdskim stazama do Podprologa i Velikog Prologa, a konačni cilj je autocesta A1. Tu je granica najtanja i autocesta najbliža.

Prije su rute išle do Kašča ili Mijaca, no da bi krijumčari i migranti došli do Vrgorca ili eventualno do Zagvozda, treba im dobrih pola sata vožnje, a u tom periodu sigurno će naletjeti na neku policijsku patrolu.

Tu rutu uglavnom su koristili taksisti i pojedine skupine iz Mostara, iskrcali bi migrante 500 metara ispred granice, uzeli im novac i praktički ih predali u ruke hrvatskoj policiji.

Neki bi se u tom prelasku sklonili po okolnim kućama ili razmiljeli lokalnim cestama.

Označeni putovi

Gotovo svi migranti koriste mobilne aplikacije i imaju ucrtane koridore prelaska granice, čak označavaju i putove prelaska za neke sljedeće koji se odluče na te pothvate.

Tako po vrgorskim brdima i poljima možete pronaći komade odjeće i razna obilježja.

U vrgoračkom kraju svi vjeruju da će dolaskom zime, snijega i hladnijih dana policija imati manje posla na granici između Like i sjeverozapadne Bosne, a da će se aktivirati “južna ruta” prema Metkoviću i Vrgorcu.

Kontaktiran je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Damir Krstičević, rođeni Vrgorčanin.

– To pitanje je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, no sigurnost ljudi je na prvom mjestu.

Ukoliko ministar unutarnjih poslova, procjeni i zatraži pomoć vojske. Hrvatska vojska je spremna, kao u slučaju poplava, požara i drugih stvari- kazao je Krstičević.

Komentiraj