Uskoro odluka o žalbi na treću presudu Horvatinčiću

Žalbeno vijeća Županijskog suda u Zadru ovih bi dana trebalo trebalo odlučiti hoće li potvrditi presudu šibenskog suda koji je Tomislava Horvatinčića osudio za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro ili će prihvatiti argumente obrane i slučaj vratiti na ponovno odlučivanje.

Horvatinčićeva obrana na ročištu održanom u rujnu pred Županijskim sudom u Zadru iznijela je novi argument kojim pokušavaju srušiti presudu šibenskog suca Ivana Jurišića koji je zagrebačkog poduzetnika osudio na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje ga se tereti sada je pod županijskim sudom, a ne općinskim na kojem je Horvatinčić osuđen. Dakle, Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim i spis predati višem sudu, kazao je odvjetnik zagrebačkog poduzetnika Branko Baica.

Osim toga, Horvatinčićev odvjetnički tim prvostupanjsku odluku Općinskog suda u Šibeniku pokušat će oboriti na temelju povrede činjeničnog stanja vezanog za nastanak pomorske nesreće te tezom da je skica nesreće nezakonito ušla u spis kao dokaz nesreće.

Ako naši argumenti budu uvaženi, prvostupanjska presuda bit će ukinuta, a novo suđenje trebalo bi biti održano pred Županijskom sudom u Šibeniku. Ako zadarski sud uvaži argumente optužbe, presuda postaje pravomoćna, kazao je Baica.

Sudac Općinskog suda u Šibeniku Ivan Jurišić u obrazloženju treće presude Horvatinčiću iz ožujka ove godine, naveo je da se sinkopa, kratki gubitak svijesti i temelj Horvatinčićeve obrane ne može ni opovrgnuti niti utvrditi, a u razgovorima koji su uslijedili nakon nesreće, optuženik je nije spominjao već je govorio da su mu otkazale komande broda. Osim toga, Jurišić je kao dokaz protiv Horvatinčića uzeo skicu pomorske nesreće koju je optuženik izradio, a za koju njegov odvjetnički tim tvrdi da je nezakonito unesena u spis.

Državno odvjetništvo također se žalilo na dužinu kazne od četiri godine i deset mjeseci te zabranu upravljanja vozilima na pet godina.

Tužiteljstvo predvođeno državnom odvjetnicom Irenom Senečić smatra da je kazna preblaga te nadležnom županijskom sudu predlaže da žalbu uvaži i preinači presudu na način da se Horvatinčiću za počinjeno djelo izrekne stroža zatvorska kazna.

Žalbeno vijeće zadarskog suda već je dvaput poništilo odluke šibenske sutkinje Maje Šupe koja je Horvatinčiću na prvom suđenju 2015. izrekla osuđujuću, a na drugom 2017. oslobađajuću presudu.

Talijanski bračni par Salpietro poginuo je u naletu Horvatinčićeva glisera na ljeto 2011. godine, a s poduzetnikom je na brodu u šibenskom arhipelagu bila Anica Đerđa Dilber.

Komentiraj