Facebook

UNITED GROUP ‘Ocijenit ćemo je li odluka u skladu s EU zakonodavstvom’

“Ocijenit ćemo je li odluka u skladu s europskim načelom vladavine prava i je li lokalno pravo primijenjeno na nediskriminirajući način”, navodi se u priopćenju United Groupa koji se oglasio nakon što je zaprimio odluku Agencije za elektroničke medije o zahtjevu za procjenu postupka stjecanja Nove TV.

Europski i lokalni pravni timovi United Groupe, koji su pripremili prijavu za ocjenu koncentracije za Agenciju, započeli su s proučavanjem odluke. Ovo će prvenstveno biti rađeno iz perspektive je li odluka donesena u skladu s europskim načelom vladavine prava te jesu li se lokalni zakoni o medijima i zaštiti tržišnog natjecanja primjenili na nediskriminirajući način. Ako to nije slučaj, United Groupa će istražiti sve mogućnosti pravnih lijekova.

U svim ostalim državama članicama Europske unije dopušteno je zajedničko vlasništvo pružatelja medijskih usluga i operatora uz posebne uvjete, ako je to potrebno.

Osnovno načelo razmjernosti Europske unije predviđa primjenu najmanje štetnih ograničenja tržišnog natjecanja i slobodnu uspostavu usluga, kada su dostupna alternativna rješenja prikladna i dostatna za postizanje legitimnog cilja. To uključuje zasebne strukture upravljanja i vođenja te mjere vertikalne distribucije.

Pravni timovi također će nastojati utvrditi kako, s obzirom na ograničen udio Total TV-a na tržištu, može doći do ugrožavanja vezanog uz medijski pluralizam, koji je jedini javno politički cilj kojem se teži.

United Group u većinskom je vlasništvu KKR-a, vodećeg globalnog investicijskog društva, s EBRD-om kao manjinskim vlasnikom.

U sljedećih pet godina Hrvatska može očekivati sve veći prodor novih, globalnih pružatelja medijskog sadržaja. Ako se lokalni televizijski kanal želi natjecati s takvim novim snažnim sadržajem, bit će mu potreban snažan partner koji ima mogućnost dati potporu televizijskoj postaji u prilagodbi digitalnom dobu.

Kao investitor, KKR je podržao više od 50 društava u Europi, a posebno se istaknuo u potpori lokalnim medijskim društvima da postanu konkurentne u novom digitalnom okruženju. KKR je devet godina bio vodeći investitor u njemačkom društvu ProSiebenSat.1 te je podržao razvoj i transformaciju društva u vodeće televizijsko društvo u zemlji, što je uključivalo i usluge Digital Entertainment i platformu Digital Ventures & Commerce.

Komentiraj