EPA/ABIR ABDULLAH

UNICEF Izbjeglički pakao djece Rohindža u Bangladešu

Gotovo 340.000 djece Rohindža živi u užasnim uvjetima izbjegličkim logorima u Bangladešu bez dovoljno hrane, čiste vode i zdravstvene skrbi, rekao je u petak UN-ov fon za djecu (UNICEF) i stanje u kojem žive nazvao paklom na zemlji.

Gotovo 12.000 djece stiže svaki tjedan u bijegu od nasilja i gladi u Mjanmaru, a često su traumatizirana okrutnostima kojima su svjedočila, navodi se u izvješću  “Odbačeni i očajni”.

Ukupno je gotovo 6000.00 Rohindža izbjeglo iz sjeverne države Rahin od 25. kolovoza kada je vojska u Mjanmaru počela kampanju koju Ujedinjeni narodi nazivaju “etničkim čišćenjem”.

“Ovo izbjeglištvo neće biti kratko,  neće uskoro završiti”, rekao je autor izvješta Simon Ingram na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Apsolutno je važno da granice ostanu otvorene i da se osigura zaštita djece kao i to da djeca rođena u Bangladešu budu registrirana”.

Većina Rohindža nema domovinu u Mjanmaru i mnogi od njih bježali su bez identifikacijskih isprava, a novorođenčad  koja je na svijet došla u Bangladešu “bez identiteta nema nikakvih izgleda da bude uključena u društvo”.

Očajnički je potrebna čista voda za piće, “očajnički nedostaju” zahoda, logori su kaotični, rekao je Ingram pošto je proveo dva tjedna u Cox’s Bazaru u Bangladešu.

Za njih je to mjesto “pakao na zemlji”, rekao je.

Svako peto dijete Rohindžća mlađe od pet godina pothranjeno je i zahtijeva medicinsku pomoć, rekao je.

“Vrlo je vrlo velika opasnost od izbijanja bolesti povezanih s nečistom vodom, kao što su dijareja i kolera”, rekao je.

UNICEF osigurava pitku vodu i zahode i pomaže cijepiti djecu protiv kolere i ospica.

Komentiraj