UN prozvao Vladu Republike Hrvatske zbog policijske brutalnosti

 

UN-ovi stručnjaci, posebni izvjestitelj za zaštitu od mučenja i nečovječnog postupanja i posebni izvjestitelj za zaštitu ljudskih prava migranata uputili su jasan zahtjev za istragom i sankcioniranjem policijske brutalnosti prema izbjeglicama i drugim migrantima u Hrvatskoj, izvijestili su iz iniijative Dobrodošli.

U priopćenju su UN-ovi stručnjaci naglasili kako nezakonite prakse kojima svjedočimo dokazuju sustavno provođenje nezakonitih praksi i mučenja čime se osobama u ranjivoj poziciji narušava ljudsko dostojanstvo i krši niz temeljnih ljudskih prava.

Podsjetimo, Guardian je nedavno pisao o policijskojj brutalnosti u Hrvatskoj i politikama Euriopske unije. U tom članku, Guardian je optužio institucije Europske Unije za zataškavanje neuspjeha Vlade Republike Hrvatske da uspostavi nadzor rada hrvatske policije, optužene za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje izbjeglica i drugih migranta na hrvatskim granicama.

Od 300 000 eura namijenjenih za uspostavu neovisnog nadzora granice, Hrvatska je odlučila svega 102 000 eura izdvojiti za nadzorni mehanizam, od kojih nije sasvim jasno koliko je potrošeno na uspostavu nadzornih mehanizama za osiguranje humanog postupanja prema izbjeglicama i drugim migrantima na granici. Ovim pokušajem zataškavanja ovakvog propusta dokazano je da institucije Europske Unije znaju kakve teške povrede ljudskih prava se događaju na hrvatskim granicama te ih prešutno odobravaju.

GUARDIAN: EU zataškala netransparentno hrvatsko trošenje novca za nadzor policije na granici

Jučer je objavljena vijest i o dvojici policajaca u Karlovcu, koji su uhićeni zbog ozlijeđivanja migranta.

Utvrđena je sumnja da je jedan policijski službenik ozlijedio stranog državljanina, doduše tek lakše, dok je drugi policijski službenik propustio spriječiti takvo postupanje i nije ga prijavio.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela obojica su, uz kaznenu prijavu, dovedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke. Također, obojica su udaljeni iz službe i protiv njih će se pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

KARLOVAC: Policajci ozlijedili migranta pa završili u pritvoru

“Ovo je veliki korak za MUP, ali malen za sve slučajeve koji još nisu istraženi. Ipak, bitno je naglasiti da nasilje kojem svjedočimo nije posljedica izoliranih incidenata već je riječ o sistemskom nasilju zbog kojeg trebaju biti procesuirani oni koji izdaju i oni koji provode ove nezakonite naredbe”, naglašavaju iz inicijative Dobrodošli.

“I dok velik broj izbjeglica i dalje nema pristup hrvatskom sustavu azila zbog nezakonitih i nasilnih protjerivanja, one izbjeglice koje uspiju zatražiti i dobiti međunarodnu zaštitu suočavaju se s izazovom izgradnje novog života u sustavu koji često ne prepoznaje njihovu ranjivost. Upravo temom ranjivosti izbjeglica posebno u krizi kojoj svjedočimo bave se i sedmi po redu Tjedni IZBJEGLICAma! povodom kojih je Koordinacija za integraciju održala konferenciju za medije na kojoj su upozorili kako su okolnosti poput izbjeglištva, migriranja, beskućništva, bolesti te već prisutnog siromaštva neke od naših sugrađana učinile dodatno ranjivima u najnovijoj krizi. Izbjeglice su ljudi koji se s krizom, s kojom se svi nosimo, suočavaju u zemlji u kojoj nemaju jednaku socijalnu mrežu na koju mogu računati već su uglavnom prepušteni sebi samima i organizacijama civilnog društva. U sklopu Tjedna IZBJEGLICAma! Centar za mirovne studije pokrenuo je kampanju #ovdježivimo unutar koje putem videa predstavljaju živote izbjeglica u Hrvatskoj”, navode iz inicijative.

SVJETSKI DAN IZBJEGLICA: Centar za mirovne studije pokrenuo kampanju #ovdježivimo

Komentiraj