GUARDIAN: EU zataškala netransparentno hrvatsko trošenje novca za nadzor policije na granici

Činovnici EU zataškali su netransparentno hrvatsko trošenje europskog novca za nadzor policijskog postupanja na granici, usprkos opetovanim teškim optužbama za nasilje hrvatske policije nad migrantima, objavio je Guardian.

“EU dužnosnici optuženi su za ‘nečuveno prikrivanje’ nakon što su prikrili dokaze o propustu hrvatske vlade da nadzire policiju opetovano optuženu za pljačkanje, zlostavljanje i ponižavanje migranata na granici”, tvrdi britanski list.

Novinari su dobili na uvid internu e-mail prepisku europskih službenika u Bruxellesu, koji su prikrili dokaze da je potrošeno samo oko trećine od tristo tisuća eura europskog novca namijenjenog nadzoru policijskog postupanja na granici.

U siječnju ove godine, irska europarlamentarka Clare Daly zatražila je od Europske komisije (EK) odgovore o trošenju novca namijenjenog nadzoru policije u Hrvatskoj, koji je bio uvjet za gotovo sedam milijuna eura što ih je EU 2018. namijenila Hrvatskoj za jačanje nadzora granice s državama nečlanicama EU.

EK je taj novac najavila kao sredstvo kojim će se “osigurati da sve mjere primijenjene na vanjskim granicama EU budu proporcionalne i u punom skladu s temeljnim pravima i zakonima o azilu EU”.

Hrvatska vlada, prema Guardianu, prošle je godine izjavila da je taj novac proslijedila Visokom povjereniku UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj i Hrvatskom pravnom centru (HPC), ali obje organizacije demantirale su da su primile taj novac, pa je Daly tražila objašnjenja.

Prema podacima Guardiana, hrvatska vlada potrošila je manje od trećine tog novca namijenjenog nadzoru policije: od 300 tisuća eura, “uistinu je potrošeno” tek 84,672 eura, od predviđenih 102 tisuće, tvrdi britanski list.

Pripremajući odgovor za Daly, činovnici EK u internoj prepisci razmijenili su ovakve poruke: “Premda smo svjesni da nije potrošeno 300 tisuća… mislili smo da je oko 240 tisuća ipak potrošeno u kontekstu promatračkog mehanizma. Da je potrošeno samo 102 tisuće, to bi svakako smatralo skandalom.”

EK nije te informacije proslijedila Daly, nego su se činovnici dogovorili da brzo traže odgovore i razmatrali mogućnost da interveniraju u izvještaj koji su očekivali od Hrvatske. “Kad vidimo kako (Hrvatska) loše predstavlja ovo pitanje, svakako treba (vašu?) pomoć za ‘finalnu intervenciju’ u izvještaj. Može li (Hrvatska) brzo poslati kopiju konačnog izvještaja?”, napisao je jedan činovnik kolegi.

Daly je takvo ponašanje u izjavi za Guardian nazvala “nečuvenim”. “Čini se da EK s hrvatskim vlastima sudjeluje u zataškavanju”, tvrdi.

Guardianov članak stiže četiri dana nakon novih teških optužbi Amnesty Internationala za policijsko zlostavljanje i ponižavanje izbjeglica u Hrvatskoj. Te je optužbe MUP demantirao i odbacio, kao i sve dosad.

Britanskom su listu iz EK odgovorili kako su “posvećeni stvaranju potpuno nezavisnog mehanizma nadzora granice”.

“Upozorili bismo da je moguće izvući pogrešne zaključke iz čitanja interne e-mail prepiske nastale u izolaciji”, poručili su, i dodali kako će “hrvatske vlasti u svom konačnom izvještaju objasniti kako je ustrojen nadzorni mehanizam, kako djeluje u praksi i kakve je rezultate polučio”.

S obzirom da je hrvatski izvještaj bio nepotpun, EK je od hrvatskih vlasti tražila pismena i usmena objašnjenja o nekim pitanjima (na primjer podatke koji potvrđuju postignuća projekta ili indikatore o unutarnjim kontrolama i treninizma”, kazali su Guardianu iz EK.

Komentiraj