UN osudio nasilje talibana nad prosvjednicima

UN je u petak osudio talibansko nasilno suzbijanje mirnih prosvjeda u Afganistanu u kojem su poginule najmanje četiri osobe i pozvao je novi režim na poštivanje međunarodnog prava.

“Pozivamo talibane da odmah prekinu uporabu sile i samovoljno zatvaranje onih koji koriste svoje pravo na mirne prosvjede, kao i novinara koji prate prosvjede”, izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Ureda visokog povjerenika za ljudska prava na redovitoj konferenciji za novinare u ženevskom sjedištu UN-a.

Prema nepotpunim podacima kojima raspolaže njezin Ured, četiri prosvjednika su ubijena u pucnjavi talibana, naglasila je Shamdasani, koja je također osudila zabranu bilo kakvog neovlaštenog okupljanja koju su talibani proglasili u srijedu.

“Prema međunarodnom humanitarnom pravu, svako korištenje sile trebalo bi biti posljednji odgovor na prosvjede, ono mora biti neophodno i razmjerno, a vatreno oružje se smije koristiti samo kao odgovor na smrtonosnu prijetnju”, podsjetila je glasnogovornica.

“Umjesto zabrane mirnih prosvjeda, talibani moraju prestati koristiti silu i jamčiti pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja”, uključujući i kada žele izraziti zabrinutosti i koristiti svoje pravo u sudjelovanju upravljanjem zemljom, naglasila je.

“Dok Afganistanci izlaze na ulice i mirno traže poštivanje njihovih ljudskih prava u vrijeme velikih nesigurnosti, među kojima pravo žena na rad, pravo slobodnog kretanja, pravo na obrazovanje i sudjelovanje u političkom životu, ključno je da oni koji su na vlasti čuju njihov glas”, istaknula je Shamdasani.

“Zabrane mirnog okupljanja predstavljaju kršenje međunarodnog prava, kao i prekid pristupa internetu”, dodala je glasnogovornica.

Ona je naglasila da novinari koji prate te događaje ne bi smjeli biti izloženi “odmazdi ni uznemiravanju”, nakon svjedočenja dvojice afganistanskih novinara koje su talibani teško pretukli.

Komentiraj