Bivši australski premijer Kevin Rudd objavio je u ponedjeljak da se želi kandidirati za nasljednika glavnog tajnika UN-a, zatraživši od Canberre da podrži njegovu kandidaturu.

Rudd, koji govori mandarinski, vodi u New Yorku Institut Asia Society Policy. Bio je šef australske laburističke vlade od 2007. do 2010. a potom ponovno 2013. na nekoliko mjeseci.

Lista kandidata za nasljednika Ban Ki-moona, među kojima je i bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, sve je duža iz dana u dan. Među imenima na čelu prognoza nalazi se argentinska ministrica vanjskih poslova Susana Malcorra, bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark kao i Antonio Guterres, bivši premijer Portugala te bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

Kandidatima je potreban pristanak njihove vlade.

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop kazala je u ponedjeljak da je Rudd službeno zatražio od vlade da ga podrži te da vlada razmatra njegov zahtjev.

Vijeće sigurnosti UN-a počet će 21. srpnja tajno glasovanje za odabir novog glavnog tajnika.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti UN-a trebalo bi se do listopada složiti oko jednog kandidata kojeg će predstaviti Skupštini kako bi ova potvrdila taj odabir. Nasljednik Ban Ki-moona trebao bi preuzeti dužnost 1. siječnja iduće godine.

Komentiraj