UN Bez dogovora o kompenzaciji za povlačenje SAD-a

epa

Članice Ujedinjenih naroda nisu postigle dogovor o kompenzaciji financijskog povlačenja Sjedinjenih Država od 220 milijuna dolara iz godišnjeg proračuna za mirovne operacije, rekli su diplomati.

Prema konsenzusu postignutom tijekom noći između četvrtka i petka, relativni status quo podjele operativnog i proračuna za mirovne operacije Ujedinjenih naroda će biti obnovljen za tri godine, precizirali su.

Za mirovne operacije udio Sjedinjenih Država predstavlja oko 28 posto proračuna. Američki predsjednik Donald Trump je najavio u rujnu da Washington želi smanjiti svoj udio na 25 posto, za tri postotna boda manje što iznosi 220 milijuna dolara.

Operativni proračun UN-a za razdoblje 2018 -2019 se približava 5,4 milijarda dolara. Sjedinjene Države od toga plaćaju 22 posto. Godišnji proračun za mirovne operacije je viši od 6,6 milijardi dolara.

Svake tri godine članovi razgovaraju o podjelama za 193 zemlje članice UN-a. Nakon što je početkom 2017. Donald Trump stupio na dužnost, Sjedinjene Države ne plaćaju više od 25 posto.

“Skupina 77 i Kina”, u stvarnosti 134 zemlje, pokušala je uvesti obvezu plaćanja za Europsku uniji zbog njezina statusa promatrača u UN-u. “Ni govora”, odgovorila je EU i naglasila kako kombinirani udio Europljana predstavlja već 32 posto operativnog proračuna i 30 posto proračuna za mirovne operacije.

Diplomati su rekli da su se Sjedinjene Države obratile Brazilu, Indiji, Turskoj, Meksiku, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Singapuru i Bruneiu, ali niti jedna od tih zemalja nije pokazala spremnost da povisi udio koji bi kompenzirao smanjenje američkog financiranja.

Komentiraj