Umjetna inteligencija i robotika otkrivaju dosad nepoznato ponašanje životinja

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Umjetna inteligencija i robotika se sve više koriste u biologiji, zoologiji te za napredno promatranje kretanja i ponašanja životinja.

Profesor Iain Couzin iz Instituta Max Planck je ponovio kako su nove tehnologije dobrodošla pomoć  i korisne za bilježenje i bolje zapažanje kolektivnog ponašanja. Osim toga, tehnologija omogućuje znanstvenicima fantastičan uvid u već opisane tipične uzorke i načine kako se životinje kreću. To je posebno zanimljivo kod ptica i riba.

Nakon snimanja, stručnjake i istraživače zadivljuje rekonstrukcija kretanja, sve je vidljivo u trodimenzionalnom modelu ili u odabiru drugih opcija prikaza. Ovakav način bilježenja podataka omogućuje i lakše prepoznavanje i praćenje životinja u divljini, riba u moru…

Eksperiment s vrlo funkcionalnom ribom-robotom je donio nove spoznaje, od mogućnosti kontroliranja jata riba s više robota do korištenja hidrodinamike tijekom zajedničkog plivanja. Ističe se kako je sinkronizirano kretanje riba vrlo kompleksno i ima svoja pravila. Digitalni akvariji služe za prikaz raznih video modela i holograma. Na ovaj način su znanstvenici  promatrali i ponašanje riba kako bi spoznali kakve su posljedice eksperimenta na njihovu prirodu.

Komentiraj