Dusko Marusic/PIXSELL

Uljanik TESU u stečaju, radnici razočarani

Nekoliko dana prije ročišta o stečaju Uljanik Brodogradilišta, koje je zakazano za 13. svibnja, danas je na Trgovačkom sudu u Pazinu održano ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja za Uljanik TESU.

Reporter N1 televizije Ranko Stojanac javio je kako je sud odlučio otvoriti stečaj.

“Ako ste pružili šansu drugima, što niste i nama”, poručili su razočarani radnici.

Postoje uvjeti za otvaranje stečaja, ali i mogućnost nastavka poslovanja u stečajnom postupku

Podsjetimo, u izvješću privremenog stečajnog upravitelja navodi se da za Uljanik TESU postoje uvjeti za otvaranje stečaja, ali i mogućnost nastavka poslovanja u stečajnom postupku u slučaju pozitivnog ishoda pregovora te tvrtke s finskim naručiteljem generatora, tvrtkom Wartsila Finland, te talijanskim IPS-om, kao strateškim partnerom Uljanik TESU-a.

Prema tom izvješću, kod Uljanik TESU-a postoje uvjeti za otvaranje stečajnog postupka (trajna nesposobnost za plaćanje), a kako se imovinom te tvrtke mogu podmiriti troškovi postupka, stečajni upravitelj predlaže otvoriti stečajni postupak.

U slučaju da se do održavanja ročišta radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, pregovori između – Watsila Finland kao naručitelja generatora, Uljanik TESU kao izvršitelja izrade tih generatora, te IPS-a kao strateškog partnera Uljanik TESU-a – pozitivno okončaju te da strateški partner Uljanik TESU-u izloži odgovarajuću ponudu za daljnju suradnju kroz stečajni postupak, stečajni upravitelj će o tome sačiniti dopunsko izvješće i sudu predložiti nastavak poslovanja u stečajnom postupku, navodi se u izvješću objavljenom na e-oglasnoj.

Fina u ožujku podnijela prijedlog za otvaranje stečaja

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanik TESU-om podnijela je Fina početkom ožujka ove godine, zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 120 dana, u iznosu od 3,86 milijuna kuna.

Početkom ožujka Uljanik TESU je imao 65 zaposlenih, kojima nije u potpunosti isplaćena plaća za studeni prošle godine te sve plaće poslije toga.

Osnovna djelatnost proizvodnja električnih sinkronih generatora

Osnovna djelatnost Uljanik TESU-a je proizvodnja električnih sinkronih generatora srednje snage za potreba brodogradnje, a uz to proizvodi i generatore za male hidroelektrane te generatore za električne lokomotive.

Po podacima iz izvješća privremenog stečajnog upravitelja, u 2016. godini poslovna je aktivnost tvrtke iznosila 40,8 milijuna kuna, rashodi 24,6 milijuna kuna pa je dobitak iz poslovanja bio 16,2 milijuna kuna, a krajem te godine imao je 103 radnika.

U 2017. godini poslovna se aktivnost smanjuje na 11 milijuna kuna, gubitak je 4,2 milijuna kuna, da bi u 2018. godini poslovna aktivnost iznosila 18 milijuna kuna a gubitak 4,4 milijuna kuna.

U ovoj godini Uljanik TESU “poslovnu aktivnost ostvaruje u minimalnom obujmu u uvjetima trajne nelikvidnosti i uz velike napore dovršava proizvodnja u tijeku i isporučuje je uz pomoć samih kupaca koji potrebni repromaterijal dobavljaju sami”, navodi privremeni stečajni upravitelj.

Na temelju toga zaključuje da je tvrtka trajno nesposobna za plaćanje duže od 60 dana, odnosno da je u trajnoj blokadi od studenog 2018. godine, kao i da radnicima nije isplatila više od tri uzastopne plaće.

No, prema izvješću, Uljanik TESU računovodstveno nije prezadužen te mu je kapital pozitivan i iznosi gotovo 2,3 milijuna kuna.

Procjenom vrijednosti imovine utvrđeno je da se imovina tvrtke sastoji od postrojenja i opreme u procijenjenoj vrijednosti 6,43 milijuna kuna, zaliha sirovina i proizvoda u procijenjenoj vrijednosti 3,75 milijuna kuna, teško naplativih potraživanja od kupaca iz Uljanik grupe od 2,95 milijuna kuna te moguće naplativih potraživanja od ostalih kupaca u iznosu od 66,85 tisuća kuna.

Pregledom otvorenih ugovora s kupcima utvrđeno je da postoji interes potencijalnog strateškog partnera IPS iz Italije da pristupi jednom od otvorenih (nerealiziranih) ugovora sklopljenog s kupcem Wartsila Finland. Ugovor se odnosi na narudžbu tri generatora ukupne vrijednosti 327.360 eura, pri čemu je rok isporuke 30. listopada 2019. godine, navodi Debelić u izvješću.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional